Image default
Financieel Geld Strategie Vastgoed

Verstandig omgaan met kapitaal, 5 tips

In deze tijd van economische groei zijn er steeds meer mensen en bedrijven die over een groeiend kapitaal beschikken. Maar wat doe je met dit geld? Je geld op een spaarrekening zetten, kost in veel gevallen meer geld, dan het oplevert. De rentie is vrijwel nihil en een toenemend vermogen betekent in veel gevallen dat er vermogensbelasting moet worden betaald. Daarom geven we 5 tips om verstandig om te gaan met kapitaal.

Tip 1: Kapitaal genereren

Het blijft altijd verstandig om kapitaal te genereren. Ondanks dat het rendement op sparen vrijwel nihil is, is dat geen reden om maar niet meer vermogen te genereren. Nu zullen er weinig mensen zijn die daarom maar stoppen met geld verdienen. Maar het werkt demotiverend, als je inspanningen wel geld opleveren, maar dat dat geld vervolgens geen rendement brengt. Een gezonde financiële huishouding zorgt daarom altijd voor een toename aan kapitaal.

Tip 2: Spaarpot voor noodgevallen

Voor iedereen is het goed om een spaarpot te hebben voor noodgevallen. Want je kunt je niet overal voor verzekeren. Daarnaast betalen verzekeringsmaatschappijen lang niet altijd direct wanneer dat nodig is. Overigens is een spaarpot niet alleen handig voor acute noodgevallen. Je weet immers nooit wanneer de cashflow van je bedrijf even minder wordt. Een spreekwoordelijk ‘appeltje voor de dorst’ hebben, komt in die situatie goed uit.

Tip 3: Optimaliseer je organisatie

Als het kapitaal van je bedrijf toeneemt, is het logisch om een gedeelte weer in je bedrijf te investeren. Omdat het tekort aan personeel overal steeds meer voelbaar wordt, is het een goed idee om efficiënter te gaan werken. (Nieuwe) machines bieden vaak meer efficiëntie. Kijk daarom kritisch naar je organisatie en herken de bottlenecks. Optimaliseer steeds de zwakste schakel zodat je een sterke organisatie creëert met korte doorlooptijden.

Tip 4: Beleggen in vastgoed

Juist efficiënter werken gaat uiteindelijk voor meer kapitaal zorgen. Met je kapitaal is het verstandig om te gaan beleggen. Met name het beleggen in vastgoed is een goede manier om te investeren. De prijzen van (bedrijfs)panden stijgen, dus je investering levert op de lange termijn winst op. Daarbij kun je een bedrijfspand goed verhuren aan startende ondernemers. Dit genereert weer een maandelijkse inkomstenbron.

Tip 5: Investeer in duurzaamheid

Een excuus om niet veel aan duurzaam ondernemen te doen, is vaak dat het duur is. Als je kapitaal steeds meer toeneemt, kun je dus wel wat aan duurzaamheid doen. Het is niet zo dat je met iedere trend mee hoeft te doen. Maar als je een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld, is dit ook goed voor je imago. Ondanks dat de acties van een individu vaak een druppel op de gloeiende plaat zijn, is het wel een weer druppel. Hoe meer druppels, hoe beter voor de aarde en het klimaat. Is er aan je eigen situatie niet veel te verbeteren? Investeer dan in duurzame projecten of goede doelen.

Verstandig omgaan met je kapitaal gaat met name door je op de toekomst te richten. Gebruik je kapitaal om voorbereid te zijn op de toekomst. Daarnaast is het altijd verstandig om te beleggen in vastgoed en duurzaamheid.

Related posts

8 tips voor succesvol ondernemen

Mathijs

Over belastingen en het ondernemingsrecht

Danny

7 tips voor een effectief crediteuren- en debiteurenbeheer

Dion

Leave a Comment