Image default
Commercieel Eigen bedrijf Ondernemen

Vier factoren die bepalend zijn voor ‘Scaling Up’

Scale up

Het laten groeien van je bedrijf kan een lastige opgave zijn. Zeker omdat je dat niet meer in je eentje af kan. Doorgroeien van startup naar een volgende fase, als scale-up, is een wetenschap. Je hebt een vertrekpunt wanneer je als bedrijf na vijf jaar ten minste vijf miljoen dollar omzet, dit komt in 2022 overeen met hetzelfde bedrag ik euro’s. Wil je de definitie helemaal dichtgetimmerd zien dan kun je ook zeggen dat je onderneming drie jaar lang omzettechnisch met 20 procent per jaar groeit. Aan het begin van deze periode heb je dan minimaal 10 medewerkers in dienst.

Krijg hulp van specialisten

Scaling up is niet iets dat je zomaar even overnight doet. Het is een intensief project waar veel voorbereiding voor nodig is. Natuurlijk komt er ook wel geluk bij kijken. Wat doet de economie? Breken er geen conflicten uit die direct of indirect invloed hebben op je organisatie? Of is er een virus dat een paar jaar lang roet in het eten gooit? Allemaal factoren waar je weinig grip op hebt. Maar het meeste heb je wel in de hand. Toch is het verstandig hier hulp van professionals voor in te schakelen. Scale-up specialisten die dagelijks te maken hebben met bedrijven die door willen groeien naar de volgende fase.

Vier focuspunten

Vier focuspunten

Volgens Verne Harnish, de schrijver van het boek Scaling Up, zijn er vier punten te noemen die de focus leggen op het groeien van je bedrijf naar een scale-up:

1. Zakendoen en een bedrijf bouwen doe je in de basis altijd nog met mensen. Het is en blijft mensenwerk. Met de goede mensen op de juiste plek creëer je een fundament voor succes. Verschillende persoonlijkheden vullen elkaar aan en halen het beste in elkaar naar boven.

2. Wanneer je dan de juiste mensen hebt verzameld die goed op elkaar ingespeeld zijn, kun je een goede strategie bepalen. Kijk goed naar dat (nieuwe) team en bepaal wie er al zo ver ontwikkeld is dat diegene een plek in je managementteam verdient. Anderen zijn misschien te kwalificeren als coming man, zijn ambitieus, maar moeten nog veel leren. Weer anderen hebben veel potentie maar blijven wat achter. Ga in gesprek en kom erachter waar dat aan kan liggen.

3. De uitvoering van het vastomlijnde plan en de route ernaartoe is de stratege. Daarbij streef je naar zo min mogelijk fouten maken, zonder gedoe. Gewoon de zaken aanpakken. Onderweg kunnen er dingen gewijzigd worden indien nodig, maar altijd in goed overleg. Overleg dat regelmatig op vaste dagen plaatsvindt.

4. Uiteindelijk leiden deze handelingen tot meer cash, en dat kun je weer gebruiken om te investeren in verdere groei. Punt vier is dan ook een uitvloeisel van de eerdergenoemde drie punten en houden je bedrijf springlevend.

Je hoeft het niet alleen aan te pakken. Doe het daarom in een keer goed en schakel de expertise in van Scale Up Company. Met hen kun je de start up-fase voorgoed achter je laten en doorknallen naar een higher level.

Related posts

3 voordelen van LED verlichting op kantoor

Danny

Wat is er nodig voor een goede Ads strategie?

Danny Bijl

Opvallen met direct mail? Zo doe je dat!

Danny

Leave a Comment