Image default
Commercieel Eigen bedrijf Finance Financieel Juridisch Ondernemen Tips

Vier redenen waarom je na het ontslag toch gewoon jouw eigen bedrijf start

Velen dromen van het ondernemerschap, weinigen durven de stap ook echt te wagen. Bij de eigen werkgever heb je nu eenmaal zekerheid: waarom zou je dat zomaar opgeven? Die situatie wijzigt natuurlijk grondig wanneer de werkgever aangeeft jou te willen ontslaan. Misschien wil je weg, misschien niet. Blijf hoe dan ook niet bij de pakken zitten en maak werk van jouw droom. Het ontslag kan immers een ideaal moment zijn om jouw eigen bedrijf te starten. Wij geven alvast vier redenen die dat als geen ander kunnen beamen.

# 1. Tijd om tijd te investeren

Terwijl je in loondienst aan de slag was, vond je natuurlijk niet de tijd om jouw eigen bedrijf op te starten. Die situatie lijkt spoedig te veranderen. Je komt opnieuw voor een zee van tijd te staan die je kan invullen zoals je het zelf wilt. Opnieuw een curriculum vitae opstellen, tientallen werkgevers contacteren, vacaturewebsites doorploegen en bovendien talloze sollicitatiegesprekken en -testen ondergaan? Die tijd kan je ook gewoon besteden aan de opstart van jouw bedrijf. Dat laatste kost immers niet alleen geld maar ook heel wat tijd. Het ontslag is op dit vlak een godsgeschenk.

# 2. Behoud van de financiële zekerheid

Ook na het ontslag kan je beroep doen op een WW-uitkering. Dit zelfs wanneer het ging om een ontslag met wederzijds goedvinden. In dat laatste geval moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Het interessante is dat je die WW-uitkering ook gewoon kan behouden tijdens de opstart van jouw onderneming. In dat geval moet je wel de voorafgaande toestemming van de UWV verkrijgen. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om het volgen van trainingen die eveneens interessant zijn voor het verdere ondernemerschap. Je kan in de praktijk kiezen voor het starten van een onderneming met startperiode, zonder startperiode maar met behoud van WW of gewoon zonder behoud van WW.

# 3. Geniet van een financiële bonus

Het ontslag kan ook gepaard gaan met de uitkering van een mooie financiële vergoeding. Die vergoeding kan je tijdens het opstarten van jouw onderneming natuurlijk goed gebruiken. Het maximale halen uit de vaststellingsovereenkomst is alvast belangrijk: vaak doet de werkgever een eerste voorstel die je gerust nog wat verder kan opkrikken. Onderhandel trouwens niet alleen over de ontslagvergoeding of de bonus. Ook andere bepalingen kunnen immers ongewenst zijn. Wat bijvoorbeeld met dat concurrentiebeding waardoor jouw nieuwe bedrijf al meteen een onmogelijkheid wordt? Weet dat je de vaststellingsovereenkomst niet meteen hoeft te ondertekenen maar ook schriftelijk bezwaar kan aantekenen. Zorg er alvast voor dat jullie een oplossing vinden die voor beide partijen werkt. Dat is trouwens ook een goede eerste test voor het verdere ondernemerschap!

# 4. Gewoon blijven genieten van de pensioenopbouw

Wanneer je kiest voor ondernemerschap, vallen ook een aantal sociale voordelen weg. Ook wat betreft de pensioenopbouw is dat het geval. Toch is het bij de meeste pensioenfondsen mogelijk om ook na het ontslag nog steeds vrijwillig de opbouw van het pensioen verder te zetten. Dat zorgt toch voor een belangrijke compensatie. Informeer echter wel vooraf naar de voor- en nadelen. Op fiscaal vlak zijn er soms betere opties dan het verderzetten van de pensioenopbouw.

Related posts

Hoe je uit te drukken als onderneming

Danny

Wat doet een accountant of boekhouder en heb ik er een nodig?

Dion

5 onprofessionele website-fouten die je moet voorkomen

Dion

Leave a Comment