Image default
Carrière Personeel

Vijf manieren om vacatures sneller vervuld te krijgen

Zoek je personeel, dan kun je overal je vacatures zichtbaar maken. Dit kost je over het algemeen geld, maar alles voor een goede werknemer. Maar een vacature moet niet alleen overal te vinden zijn, de juiste mensen moeten erop af komen. Als je snel je vacatures vervuld wil zien, kun je de onderstaande manieren proberen.

1. De juiste informatie op je vacatures

Het aanbod op de arbeidsmarkt is behoorlijk groot. Één van de gevolgen is dat er allerlei soorten mensen gaan solliciteren op je vacature. Lang niet alle sollicitanten zullen in de buurt komen van de eisen die jij stelt. Zorg daarom dat de tekst op de vacature duidelijk en trefzeker is. Hoe algemener de functieomschrijving, hoe meer mensen reageren die niet in aanmerking komen. Steek voldoende tijd in de tekst. Wees zo specifiek mogelijk. Merk je na verloop van tijd dat het niet specifiek genoeg, ga dan nog verder. Andersom is ook niet goed. Als je precies aangeeft waar een kandidaat aan moet voldoen, en er komt niemand op af, dan is het ook niet goed. Duidelijk en specifiek is dus goed. Te specifiek, of te hoge eisen werken dus averechts.

2. Stel de arbeidsvoorwaarden bij

Als er weinig animo is op je vacature, zou je kunnen overwegen of deze aantrekkelijk genoeg is. Je kunt bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden beter maken. Als jij de juiste man of vrouw je bedrijf binnen kunt halen, is een investering ook niet erg. Je kunt een (redelijke) winstuitkering aanbieden. Wellicht gebaseerd op loon naar werken. Of een telefoon, laptop of zelfs auto van de zaak. Pas echter wel op dat je geen gelukszoekers binnen haalt. Iemand die alleen voor een goed salaris werkt, maar geen hart voor de zaak heeft, is niet de juiste persoon.

3. Maak gebruik van een detacheringsbureau

Een vacature vervullen die al erg lang openstaat, kan door gebruik te maken van een detacheringsbureau. Zij beschikken over allerlei kandidaten die zij bij jou kunnen stationeren. Bevalt een kandidaat wat minder, dan kun je ongetwijfeld op korte termijn een andere kandidaat proberen. Veel detacheringsbureaus kunnen gericht op zoek naar een kandidaat voor jouw vacatures. Uiteraard wordt er een fee verwacht maar de juiste werknemer is vast meer waard. Daarnaast zijn er ook kandidaten die niet zelf zoeken naar vacatures, maar solliciteren via een bureau.

4. Betaal voor de gouden tip

Vrijwel iedereen heeft een netwerk van mensen om zich heen. Ongetwijfeld zit in één van deze netwerken de kandidaat die jij nodig hebt. Om deze persoon te bereiken is het een idee om je werknemers een beloning aan te bieden. Als zij zorgen dat jij de juiste werknemer vindt, dan kan deze beloning er wel vanaf. Dit geldt niet alleen voor je werknemers maar ook voor andere sociale of professionele kringen. Het hangt er vanaf hoeveel het jou waard is om een vacature te vervullen.

5. Gebruik sociale media

We leven in het digitale tijdperk. Vrijwel iedereen op de wereld heeft toegang tot het internet. Sociale media eisen steeds meer tijd op in ons dagelijkse leven. Om daar optimaal gebruik van te maken, zou je daarop kunnen inspringen. Vrijwel ieder platform biedt je een mogelijkheid tot adverteren aan. Denk wel goed welke doelgroep je wilt benaderen. Op dit moment is LinkedIn ongetwijfeld het beste platform. Veel werkzoekenden zijn hierbij aangesloten. Maar ook medewerkers van detacheringsbureaus. Ook hierbij geldt, zorg voor een goede advertentie.

Ondanks dat het wellicht wat van je tijd kost, is het belang van een goede kandidaat belangrijk. Als je steeds moet piekeren over hoe je de juiste persoon vindt, kost je dit niet alleen tijd. Het gaat je ongetwijfeld ook frustreren. Als je tot laat in de avond nog bezig bent met je vacatures, is de balans tussen werk en privé ook niet meer in orde. Investeer in personeel, maar dan wel efficiënt.

Related posts

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Danny

7 dingen die je niet hoeft te pikken van je personeel

Dion

Solliciteren anno 2018

Mathijs

Leave a Comment