Image default
Carrière Eigen bedrijf Tips

Vijf tips voor beginnende fotografen

Om balans in je leven te krijgen, is een hobby naast je werk belangrijk. Een hobby van veel mensen is fotografie. Met de camera erop uit om het perfecte plaatje te schieten. Maar een foto maken en het perfecte plaatje schieten is niet hetzelfde. In dit artikel noemen we vijf tips voor beginnende fotografen.

1. Cursus voor beginnende fotografen

Als je uitsluitend hobbymatig fotografeert, is een dure opleiding niet echt rendabel. Maar je kunt allerlei online workshops volgen om tips & tricks te leren die een foto net wat meer speciaal maken. Wil je je verder gaan oriënteren op fotograferen dan zijn er professionele opleidingen beschikbaar. Niet alleen je creativiteit wordt omgevormd tot je eigen stijl, maar ook je technische kennis wordt verder ontwikkeld.

2. Ontwikkel je eigen stijl

Een eigen stijl zorgt dat jij je gaat onderscheiden. Het valt niet mee omdat zomaar onder de knie te krijgen. Het uitgangspunt is dat je weet wat jij belangrijk vindt aan een foto. Is dat een manier van lichtval? Of bijvoorbeeld een groot object op de achtergrond? Zorg dat jouw kenmerk dan in vrijwel iedere foto terugkomt. Vermijd daarbij een eigen kenmerk wat je met de computer aan moet brengen, zoals een kleurfiltering. Het gaat juist om hetgeen jij voor lens krijgt en vastlegt.

3. Zoek inspiratie

Je bent niet de eerste fotograaf die zoekt naar zijn eigen stijl. Daarom is het goed om je te laten inspireren door anderen. Kijk bijvoorbeeld op behance.net waar je foto’s vindt met een eigen kenmerk. Als je andere fotografen kent, spreek dan eens met elkaar af. Bekijk elkaars foto’s en vraag naar de motivatie en gedachtegang achter specifieke foto’s. Omdat je nu eenmaal niet de enige bent, is het goed om te horen hoe anderen hun eigen identiteit als fotograaf ontwikkelen. Laat je inspireren door anderen maar zorg wel dat je je blijft onderscheiden.

4. Platforms om foto’s te delen

Als je foto’s maakt is de kans groot dat je deze wilt delen. Het is zinvol om te kiezen voor een platform waar professionals hun mening geven. 500px is een platform waar gevorderde fotografen elkaars werk bekijken en van commentaar voorzien. Vervolgens kun je nog voor een ander platform kiezen waar je foto’s kunt plaatsen om te laten zien wat je kan. Flickr.com is een platform wat ideaal is voor het delen van foto’s. Jij kiest wat je openbaar wilt zetten. Dit is belangrijk omdat je wilt dat potentiële klanten jouw werk kunnen beoordelen. Maar je kunt ook een privégroep aanmaken waar je bepaalde foto’s mee wilt delen.

5. Stap naar professionaliteit

Als je al een langere tijd hobbymatig fotografeert begint het wellicht te kriebelen om professioneel fotograaf te worden. Dit is geen onmogelijke stap want er zijn genoeg fotografen die je zijn voorgegaan. Maar voordat je de stap zet moet je wel het een en ander duidelijk hebben. Het is belangrijk dat je keuzes gaat maken. Je moet een doelgroep kiezen waarvan je weet dat zij behoefte aan jouw werk hebben. Zorg ook dat je weet wat je financiële situatie is. Weet wat je minimaal moet verdienen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Begin stap voor stap als je weinig kapitaal achter de hand hebt.

Fotograferen is een leuke hobby, die je met de juiste stappen kunt professionaliseren. Deel je foto’s en ervaringen met anderen en leer van hun feedback. Deel je foto’s om gevonden te worden door potentiële klanten. En begin goed voorbereid aan een carrière als fotograaf.

Related posts

Vijf tips voor de veiligheid binnen je bedrijf (en net erbuiten)

Danny Bijl

Tips om verzuim efficiënt te managen

Danny Bijl

Lokaal ondernemen op internet

Danny

Leave a Comment