Image default
Strategie

Visual thinking, wat is het en hoe gebruik je het?

In een wereld die steeds sneller wordt, gaan veel mensen op zoek naar andere manieren voor het overbrengen van informatie. We willen beter zichtbaar zijn voor potentiële klanten. Door snel en duidelijk jouw informatie over te brengen, kun je mensen intrigeren en je onderscheiden van concurrenten. Een steeds gangbaardere manier om dit te doen, is door gebruik te maken van visual thinking. We vertellen je wat visual thinking is en hoe je het gebruikt.  

Wat is visual thinking?

Visual thinking, oftewel visueel denken, is een vorm van zakelijk tekenen die functioneel gebruikt wordt om een boodschap over te brengen en kracht bij te zetten. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verhelderen van ideeën en het creëren van overzicht, doordat het tot de verbeelding van mensen spreekt. Je zou het misschien niet denken, maar tekenen wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als zakelijke tool voor interne en externe communicatie.

Een universele taal

Bij zakelijke communicatie is men steeds meer op zoek naar een universele taal. Een beeldende manier om snel en duidelijk informatie over te brengen. Zo worden er bijvoorbeeld steeds vaker infographics ingezet om data te verwerken. Door het gebruik van afbeeldingen en tekeningen kan informatie ook overgebracht worden aan mensen die niet dezelfde taal spreken. Door het gebruik van visual thinking haal je dus een groot deel van een taalbarrière weg. Een goed voorbeeld hiervan zijn emoticons. Deze brengen emoties en soms zelfs gedachten duidelijk over, ongeacht welke taal iemand spreekt.  

Hoe visual thinking voor snellere verwerking zorgt

Het gebruiken van zakelijk tekenen heeft, naast dat het een universele taal is, ook nog andere voordelen. Een van deze voordelen is dat beelden door onze hersenen sneller verwerkt kunnen worden dan teksten. Zo hebben de meeste mensen al genoeg aan een halve seconde om een groot deel van een illustratie te kunnen beschrijven. Dit terwijl je bij het lezen van een tekst misschien net de eerste woorden hebt kunnen onthouden. Daarnaast blijven beelden ook beter in ons geheugen hangen. Onze hersenen zijn dus eigenlijk visueel ingesteld. Beelden, en daarmee ook simpele tekeningen, kunnen uiteraard niet alle geschreven informatie vervangen. De beelden kunnen wel goed bijdragen aan het verduidelijken van informatie. Door het gebruik van beelden kunnen onze hersenen complexe informatie beter begrijpen en verwerken.

Hoe kun je het gebruiken?

Visual thinking is bijna overal te gebruiken. Zakelijke tekeningen kunnen bijvoorbeeld toegevoegd worden aan presentaties, notulen van vergaderingen of aan een projectverslag. Wanneer je in een managementfunctie zit, is visual thinking goed te gebruiken voor het overbrengen van een strategie. Bij deelname aan projecten kan het nuttig zijn om ideeën duidelijk over te brengen en informatie vast te leggen. Trainers, coaches en begeleiders kunnen visual thinking goed inzetten om informatie te verduidelijken en informatie aantrekkelijk te presenteren.

Iedereen kan het

Visueel denken is niet alleen geschikt voor visueel ingestelde mensen. Iedereen kan het. Als kind heeft iedereen wel eens een tekening gemaakt. Misschien ben je over de jaren heen gestopt met tekenen, maar dat betekent niet dat je het verleerd bent. Je bent misschien alleen een beetje vastgeroest in het vrije visuele denken. Net zo als bij het leren van woorden vraagt visueel denken wel om enige oefening. Je moet een visueel vocabulaire opbouwen om zaken sneller te kunnen verbeelden.

Hoe begin je?

Beginnen met simpele, vakgerelateerde tekeningetjes is een goed punt om te starten. Begin met basisvormen zoals pijlen, lijnen, vierkanten, driehoeken en cirkels. Ga daarna verder met simpele illustraties zoals een kopje koffie, een boek of een vrachtwagen. Zoek eens op internet om voorbeelden van visueel denken te vinden. Deze tekeningen hoeven niet in verhouding te zijn of 3D getekend te worden. Het gaat in het begin vooral over het leren visueel te denken. Wanneer deze tekeningen je gemakkelijk afgaan kun je steeds moeilijkere illustraties proberen. Want uiteindelijk is visual thinking niet alleen tekenen, maar het uitbeelden van informatie met een zakelijk doel.

Trainingen en visual thinkers inhuren

Heb je wat tips voor visueel denken nodig of hulp bij een strategie voor visueel denken, dan is het mogelijk om een training te volgen op het gebied van visual thinking. Er zijn verschillende bedrijven die een vorm van visual thinking aanbieden in cursussen of trainingen. Deze zijn geschikt voor zowel bedrijven als individuelen en kunnen je goed op weg helpen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ervaren visual thinkers in te huren om het werk voor jou te doen.

Related posts

De horeca groeit, het aantal winkels neemt af

Mathijs

De regels van Robert Cialdini

Danny

Positief omgaan met concurrentie, hoe doe je dat?

Dion

Leave a Comment