Image default
Eigen bedrijf

Voor jezelf beginnen als stratenmaker: hier moet je aan denken

De afgelopen jaren is het aantal nieuwbouwprojecten sterk gestegen. Met het aanhoudende woningtekort in Nederland zal er ook de komende jaren waarschijnlijk geen sterke daling te zien zijn. Niet alleen aannemers en andere klussers profiteren hiervan. Ook voor stratenmakers is er werk genoeg. Net zoals in andere branches, zijn er ook steeds meer stratenmakers die als ZZP’er gaan werken. Ben jij dat ook van plan? Lees dan hieronder waar je allemaal aan moet denken als je voor jezelf wil beginnen als zelfstandige stratenmaker.

Rijbewijs BE halen

Als stratenmaker zul je vaak de weg op moeten met een aanhanger vol met zware tegels of machines. Met een normaal autorijbewijs B mag je slechts een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo aan totaalgewicht. Materiaal en machines overschrijden dit gemakkelijk, dus zorg dat je in bezit bent van het rijbewijs BE. Hiermee mag je namelijk een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo totaalgewicht.

Betrouwbaar en veilig transport

Als je het juiste rijbewijs hebt, is de volgende stap natuurlijk het verzorgen van goed transport. Je moet immers op tijd en veilig bij je klanten kunnen verschijnen. Niet iedere beginnende stratenmaker heeft gelijk genoeg startkapitaal om een bus en aanhanger te kopen. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals lease of huur. Stratenmakers krijgen veel klanten door mond-tot-mondreclame en zichtbaarheid op de weg. Breng daarom bestickering aan op de bus om jezelf te promoten (informeer bij huur of lease wel even of het mag).

Machines en hulpmiddelen

Kruiwagen

Wil je je werk goed en snel kunnen uitvoeren, dan is het belangrijk dat je de juiste machines en hulpmiddelen hebt. Bij de hulpmiddelen kun je bijvoorbeeld denken aan kniebeschermers, tegelhamers en kruiwagens. Voor wat betreft machines kan een trilplaat echt niet ontbreken. Soms kan zelfs een shovel handig zijn, om zware tegels snel op een plaats te krijgen waar je met de aanhanger niet kunt komen.

Houd je kennis op peil

Valkuil voor veel zelfstandigen is dat ze zich veelal op het werk richten waarmee inkomen verdiend wordt. Bijscholing is vaak iets dat erbij inschiet. Toch is het goed, omdat je ermee zorgt dat je voor meer klanten interessant bent. Ook in de toekomst. Veel stratenmakers hebben de MBO-opleiding allround stratenmaker gevolgd. Je zou hierna de opleiding middenkaderfunctionaris Infra op niveau vier of de opleiding kaderfunctionaris Bouw en Infra op niveau vier kunnen volgen. Deze opleidingen hebben een bredere insteek en behandelen bijvoorbeeld ook grondwerken zoals rioleringswerkzaamheden.

VCA-diploma en -certificaat halen

Richt je je niet alleen op particulieren, maar ook op de zakelijke markt? Om het aantal ongelukken te verminderen is op steeds meer bouwplaatsen een VCA-diploma verplicht. Als persoon kun je een VCA-diploma halen. Vervolgens kun je ook je onderneming VCA laten certificeren. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is een controle om te zien of opdrachtnemers aan veiligheidsprestaties en veiligheidsbeleid voldoen, om zo de veiligheid te verhogen en het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. Een VCA-certificaat geeft aan dat je op een milieuvriendelijk, gezonde en veilige manier kunt werken op risicovolle plaatsen.

Sluit de benodigde verzekeringen af

Als zelfstandige stratenmaker loop je risico’s waarvoor je zelf de verantwoordelijkheid draagt. Net zoals dat voor andere ZZP’ers geldt, is het verstandig je te verzekeren tegen risico’s die je zelf niet financieel zou kunnen dragen. Er zijn geen verplichte verzekeringen, maar voor zelfstandige stratenmakers wordt in ieder geval aangeraden een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten, een rechtsbijstandverzekering en een verzekering voor je inventaris en goederen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ook zeker geen overbodige luxe. In het principeakkoord voor het pensioenstelsel is overigens vastgelegd dat deze in de toekomst waarschijnlijk wel verplicht zal worden.

Een boekhouding bijhouden

Als stratenmaker ben je waarschijnlijk liever bezig met het aanleggen van een mooi terras, dan met je administratie. Als ondernemer ben je alleen wel verplicht een boekhouding op te zetten en bij te houden. Deze moet tenminste bestaan uit bankafschriften, een urenregistratie en in- en verkoopfacturen. Een overzichtelijk en goed bijgehouden boekhouding scheelt je aanzienlijk in tijd bij het doen van belastingaangifte, maar kan je ook helpen bij het opstellen van offertes.

Related posts

Het vertalen van juridische teksten

Danny

10 voordelen van werken in de cloud

Danny Bijl

Een horecazaak starten zonder geld: zo doe je dat

Danny

Leave a Comment