Image default
Ondernemen

Vrijheid dankzij ondernemen – Hoe vrij ben jij?

Veel ondernemers kiezen voor een eigen bedrijf, omdat zij dan kunnen genieten van vrijheid. Maar hoe vrij ben je eigenlijk als ondernemer? Wat is vrijheid precies en hoe kan je het bewaken zodat je je echt vrij mag voelen? Deze vragen beantwoorden we graag in dit artikel, want het klinkt natuurlijk perfect om als ondernemer te genieten van deze ruimte. Is dit beeld realistisch of komt er meer om het hoekje kijken? Hoe vrij ben jij eigenlijk als ondernemer?

Wat betekent vrijheid voor jou?

Of je nu in loondienst bent of een eigen onderneming mag runnen, allereerst is het belangrijk dat je zelf een definitie opstelt van het woord vrijheid. Wat betekent dit woord voor jou en wat voel je erbij? Waarom verlang je hiernaar en welke impact verwacht je dat het heeft op jouw leven? Of je gaat voor jouw onderneming of dat je in loondienst bent/ blijft; je kiest voor het ervaren van vrijheid. Die ervaring heb je namelijk zelf in de hand! Je kunt je in elke situatie zo druk, onrustig en chaotisch maken zoals je zelf wil. Je kunt ook op elk gewenst moment kiezen voor rust, (adem)ruimte en het vrije gevoel. Natuurlijk is daar meer voor nodig, maar als je niet concreet maakt wat vrijheid voor jou betekent dan kan je het nooit voor jezelf vangen.

Hoe bewaak je deze vrijheid als ondernemer?

Maar dan komt het moeilijke aspect; je weet wat vrijheid je op kan leveren en dat gevoel wil je graag ervaren. Hoe bewaak je het en zorg je ervoor dat je het veel en vaak mag beleven? Door jouw grenzen af te bakenen en deze grenzen te bewaken. Door ‘nee’ te zeggen tegen wat niet goed voelt, opdrachten die niet in jouw straatje liggen, prijzen die te laag uitpakken, projecten die niet aansluiten bij jouw missie en visie en klanten die geen match vormen bij jouw diensten of producten. Door ‘nee’ te zeggen, zeg je ‘ja’ tegen jezelf! Je zegt ‘ja’ tegen ruimte om wél de juiste werkomgeving voor jezelf te creëren met de bijbehorende beloning, structuur en ruimte.

Wat zou je nu kunnen doen om die vrijheid te ervaren?

Welke acties zouden nu bijdragen aan het ervaren van vrijheid? Welke werkzaamheden dragen wel of niet bij aan het beleven van deze ervaring? Vandaag leer je bij zodat je morgen weer net een betere versie van jezelf mag zijn. Zo werk je naar het punt toe waar je graag zou willen staan. Geniet van deze ervaring, want je verdient het en je werkt er hard genoeg voor! Bewaak jouw grenzen en ontdek wat deze rust, ruimte en vrijheid voor je mag betekenen.

Related posts

Positief omgaan met concurrentie, hoe doe je dat?

Dion

Hoe energiezuinig zijn LED strips?

Danny Bijl

Waarom brainstormen je onderneming naar een hoger niveau brengt

Mathijs

Leave a Comment