Image default
Financieel

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening kan erg praktisch en fijn zijn om te hebben. Zeker als ondernemer is het belangrijk om over een rekening te beschikken die je inzet voor de zaak. Zo kan je bijvoorbeeld direct zien hoe de onderneming ervoor staat en hoe de financiële situatie oogt. Ook kan je bekijken of de in- en uitgaven kloppen en door de financiële activiteiten te beperken tot deze zakelijke rekening, loopt het ook niet door elkaar met bijvoorbeeld privé activiteiten. Ook met het verrichten van de belastingaangifte kan het prettig zijn om dit via de rekening te laten lopen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een zakelijke rekening?

De voordelen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening sluit je af omdat je graag een professionele indruk wilt wekken op je klanten. Daarom is het fijn om een rekening te kunnen tonen die je inzet voor het bedrijf. Bovendien is de boekhouding overzichtelijker, omdat de administratie gescheiden (privé en werk) verloopt. Een boekhoudpakket kan trouwens ook makkelijker worden gekoppeld aan zo’n rekening,waardoor het aantrekkelijk is om hiervoor te gaan. Je kunt een accountant of boekhouder hier op toegankelijke wijze aan koppelen, zodat zij ook inzichtelijk krijgen hoe jouw financiële plaatje eruit ziet. Zij kunnen je ondersteunen op verschillende manieren, maar vooral bij het doen van correcte aangiftes. Ten slotte is het fijn om een ondernemingsrekening te hebben, omdat je op deze manier makkelijker belastingaangiftes kunt doen. Genoeg redenen om een zakelijke rekening te openen, maar… waar moet je op letten wanneer je er eentje wilt openen?

Voor welk doel wil je de zakelijke rekening inzetten?

Voordat je een zakelijke rekening gaat afsluiten, is het belangrijk om te beseffen waar je de rekening voor wilt gebruiken. Door dit doel concreet te maken, weet je ook beter aan welke eisen de rekening moet voldoen wil je het afsluiten. Heb je bijvoorbeeld pasjes en internetbankieren nodig, maar wil je ook een app op je telefoon waarop je bepaalde handelingen via de rekening kunt verrichten, dan is dit een erg concreet geformuleerde wens waaraan de rekening moet voldoen. Er kunnen partijen afvallen door het formuleren van dit doel, maar zo kom je wel tot de beste rekening die voor jou goed gaat functioneren. Kan je ook een spaarrekening koppelen aan de zakelijke rekening? Kan je er makkelijk bonnen facturen bewaren en is het mogelijk om er een boekhoudkundig programma aan te hangen? Allemaal handige wensen om te noteren, voordat je je daadwerkelijk gaat inschrijven om een zakelijke rekening aan te vragen.

Wat betaal je er nu voor?

Last but not least zijn de kosten voor deze zakelijke rekening belangrijk. Er worden uiteenlopende kosten gevraagd, waarbij je soms betaalt voor een totaalpakket, maar je kunt ook bij partijen terechtkomen die in rekening brengen wanneer je een factuur stuurt. Maak daarom de afweging welk bedrag je voor een zakelijke rekening over hebt per maand, zodat je tot de beste keuze kunt komen.

 

Related posts

Tijd besparen met het juiste boekhoudprogramma

Danny

Besparen op printkosten: 7 tips

Danny

Is samenwonen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

Danny

Leave a Comment