Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld

Waarom je als ZZP’er juist wel een huis moet kopen

Hoewel Nederland anno 2017 meer dan een miljoen ZZP’ers telt, was het voor deze groep moeilijk een hypotheek te krijgen. Banken waren huiverig of deze grote groep werkenden wel aan hun betalingsverplichtingen zouden kunnen voldoen op de lange termijn. Het is namelijk ten opzichte van iemand die in loondienst werkt niet evident dat de inkomsten stabiel genoeg zijn om iedere maand weer te hypotheeklasten te betalen, en een onderneming heeft een onzekerder toekomstperspectief. In 2016 en 2017 zijn er een aantal wijzigingen in het beleid doorgevoerd, waardoor het voor ZZP’ers gemakkelijk wordt een huis te kopen. Waarom je dat juist nu moet doet?

Sneller een hypotheek

Waar ZZP’ers eerder minimaal drie jaar voor zichzelf gewerkt moesten hebben om in aanmerking te komen voor een hypotheek (met of zonder NHG), is dit nu teruggebracht tot een jaar. Heb je minimaal twaalf maanden als zelfstandige gewerkt, al die tijd ingeschreven gestaan bij de KvK en daaraan voorafgaand minimaal een jaar in loondienst gewerkt? Dan moet je om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG je toetsingsinkomen laten vaststellen door een speciaal aangewezen extern deskundige.

Nog net op tijd van de lage hypotheekrente profiteren

Hoewel de hypotheekrente al sinds 2015 historisch laag is, is het eerste halfjaar van 2017 toch alweer een kleine stijging gesignaleerd. Er wordt niet verwacht dat dit jaar nog sprake zal zijn van een grote stijging door het uitblijven van rentestijgingen van de ECB, door onrust op de financiële markt na berichten dat de Chinese economische groei achterblijft bij de prognoses. De ECB heeft echter aangegeven hier wel over na te denken op de lange termijn, en bovendien krijgen hypotheekverstrekkers vanaf 2020 te maken met hogere kosten door verplichte hogere kapitaalbuffers voor hypotheekleningen.

Door strengere regelgeving minder risico

Om het risico op betalingsproblemen te voorkomen zijn er door de overheid de afgelopen jaren enkele nieuwe regels ingesteld of oude regelingen aangepast. Zo kan in 2017 nog slechts 101 procent van de marktwaarde van een woning door middel van een hypotheek gefinancierd worden, en is dit in 2018 zelfs nog maar 100 procent.

Financiële en bedrijfsgegevens nodig voor een gesprek bij een bank voor een hypotheek: een KvK-inschrijving van maximaal 2 maanden oud, aangiftes inkomstenbelasting van de jaren dat u ZZP’er bent (afhankelijk van de situatie van het enige tot de laatste drie jaar) en definitieve jaarcijfers (of van het voorgaande jaar voorlopige cijfers die door een accountant zijn opgesteld).

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.com.

Related posts

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

Alles wat je moet weten over rittenregistratie wanneer je een auto van de zaak hebt

Danny

Bel-me-niet register; aanrader voor een zzp’er of niet?

Dion

Leave a Comment