Image default
Eigen bedrijf Personeel Tips

Waarom netwerken goed is voor jouw carriere

Netwerken is hard werken. Netwerken is de manier om aan klanten te komen, een nieuwe baan te vinden die echt bij je past, te brainstormen met deskundigen of in contact te komen met gelijkgestemden. Bovendien is het handig om een goed netwerk om je heen op te bouwen om ook op de hoogte te blijven van veranderingen, trends en informatie vanuit de markt. Zo kan je nog beter inspelen op de behoeftes van (potentiële) klanten. Netwerken is goed voor jouw carrière en het vergroot jouw mogelijkheden!

Welke voordelen zou je kunnen halen uit een goed netwerk?

Wanneer je een goed netwerk hebt opgebouwd, betekent het dat je meer mensen om je heen hebt verzameld die afweten van jouw kennis en kunde. Zij kunnen hun oren en ogen voor jou openhouden wanneer zij kansen aantreffen die goed bij jouw wensen en expertise passen. Natuurlijk kijk jij zelf ook naar mogelijkheden, maar als jouw netwerk jou aan kan dragen dan kom je bij meer (nieuwe) mensen en (potentiële) klanten onder de aandacht. Zo gaat dat balletje een stuk sneller rollen, dan wanneer je het allemaal zelf moet doen. Hoe meer mensen afweten van jouw (kern)kwaliteiten, hoe meer kansen zich voor zullen doen. Daarom is het ook zo belangrijk om jezelf serieus te nemen als ondernemer en werknemer, je wordt dan sneller gezien als dé professional.

Extra kansen creëren

Veel banen en opdrachten worden tussendoor kenbaar gemaakt, terwijl deze nog niet de wereld in zijn geholpen. Wanneer jouw netwerk het opvangt, dan is de kans ook groter dat jij ter sprake komt en je naar voren wordt geschoven bij een positieve referentie. Je krijgt op deze manier veel meer voor elkaar en komt op nieuwe plekken uit!

Vergroot jouw on- en offline bereik

Het genereren van bereik gaat met een groot netwerk een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het lanceren van een nieuw product. Wanneer je beschikt over een groot netwerk, kan het online snel gedeeld worden en het sneeuwbaleffect is binnen! Het netwerk moet uiteraard wel de sympathie en betrokkenheid bij jouw activiteiten voelen, maar dat is ook precies wat er wordt bedoeld met een ‘goed’ netwerk. Een groot netwerk betekent dat je veel mensen om je heen hebt verzameld, een goed netwerk speelt in op de kwaliteit van deze personen. Zijn zij daadwerkelijk een aanvulling op waar jij nu staat? Durf te investeren in deze personen zodat deze gunfactor kan groeien.

Hoe pak je het aan om een goed netwerk op te bouwen?

Heb je al een keer jouw netwerk in kaart gebracht? Heb je ongeveer inzicht in wie er nu dichtbij jou staan of dat je een gunfactor hebt bij de personen die jij als waardevol acht voor nu of later? Weet jij over welke kwaliteiten, interesses, vakgebieden en ervaringen de mensen in jouw netwerk beschikken? Investeer jij al in deze personen? Mocht je op een van deze vragen ‘nee’ hebben geantwoord, dan kan het relevant zijn om daar over na te denken én er iets mee te gaan doen. Het is erg handig om te weten hoe jouw netwerk er ongeveer uitziet, want pas dan ontdek je wie jouw netwerk kan versterken. Zo heb je veel sterker voor ogen wat jouw netwerkdoel kan zijn.

Als ze je niet kennen, kunnen ze ook niet voor je kiezen!

Er zijn verschillende manieren om jouw netwerk te vergroten én te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld vaker echt contact leggen met de personen uit jouw netwerk om waardevolle informatie uit te wisselen en de gunfactor verder op te bouwen. Daarnaast kan je oriënteren of er interessante netwerkborrels zijn in jouw vakgebied en omgeving zodat je deze kunt bezoeken. Ben je niet zo’n netwerker op borrels? Je hoeft je echt niet in verschillende vreemde bochten te manoeuvreren om tot een goed netwerk te komen, want er zijn genoeg andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van LinkedIn, dit kanaal leent zich er uitstekend voor om te investeren in jouw zakelijke netwerk. Denk goed na over de tone of voice, wat je wilt uitstralen en hoe jij jezelf positioneert en presenteert op dit kanaal. Andere sociale media kanalen kunnen ook erg handig zijn. Bovendien vormt het een goede manier om jouw netwerk warm te houden én te informeren over jouw expertise, (werkgerelateerde) ervaringen en interesses. A simple hello could lead to a million things!

Related posts

Succesvol ondernemen: 7 praktische tips!

Danny

Telefoon van de zaak voor werknemers

Danny Bijl

Wat kun je doen om het hoofd koel te houden op een warme dag op kantoor?

Dion

Leave a Comment