Image default
Carrière Eigen bedrijf Personeel

Waarom zou je een stagiair(e) aannemen?

Een aantal weken geleden is gebleken dat de Nederlandse arbeidsmarkt in de eerste maanden van dit jaar sterk is verbeterd. Het werkloosheidspercentage is gedaald van 5,5 naar 5,2 procent en volgens het CBS steeg het aantal vacatures met 13.000. De sterkste stijging op kwartaalbasis in ruim 10 jaar. Dat de economie weer aantrekt is een goed teken. Voor kleine bedrijven is de verbeteringen van de arbeidsmarkt echter niet altijd positief. Daar de vraag naar kwalitatief hoog personeel toeneemt, wordt het voor de kleine bedrijven moeilijker om dit soort personeel aan te nemen.

Omdat grote bedrijven een competitief voordeel hebben t.o.v. van de kleinere bedrijven, moeten de laatstgenoemde creatieve methodes zien te vinden om toch kwalitatief hoog personeel aan te kunnen nemen.  De oplossing om toch kwalitatief hoog personeel aan je te binden ligt wellicht dichterbij dan je denkt, denk namelijk eens aan een stagiair(e)!

Meerwaarde

Feit is dat stagiaires vandaag de dag helaas vaak onderschat worden door werkgevers. Geregeld komt het nog voor dat stagiaires worden aangenomen om “de vuile klusjes” op te knappen. Erg zonde, want een stagiair(e) kan een bedrijf echt veel brengen. Vaak wordt vergeten dat een stagiair(e) eigenlijk een professional in wording is. Dit betekent dat een stagiair(e) niet zomaar een goedkope arbeidskracht is, maar dat deze echt vraagstukken voor je op kan lossen, nieuwe, frisse ideeën kan brengen en uw bedrijf echt kan helpen bij de ontwikkeling.

Voordelen

Wat dan echt de voordelen zijn van een stagiair(e)? Denk eens aan het volgende:

  • Stagiaires beschikken over de meest recente en actuele kennis.
  • Stagiaires staan vaak staan te popelen om deze opgedane kennis in de praktijk toe te brengen
  • Stagiaires zorgen voor een frisse blik. Veel processen zijn wellicht erg routinematig geworden. Een stagiair kan je opnieuw bewust laten worden van de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf.
  • Een (afstudeer)stagiair(e) kan een vraagstuk voor je beantwoorden. Denk aan bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek, marktonderzoek e.d.
  • Stagiaires leren snel
  • Stagiaires zijn potentiele werknemers

Ook in stagiaires zijn er verschillende gradaties. Niet elke stagiair(e) is even gemotiveerd. Echter, wanneer jij een goede sollicitatieprocedure houdt, dan heb je zo een gemotiveerde stagiair(e) gevonden. Een stagiair(e) kost tijd en er zal ongetwijfeld wat energie in gaan zitten, maar de voordelen zijn echt niet mis.

Waar vind ik een stagiair(e)?

Tegenwoordig kun je online erg gemakkelijk stagiaires vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan online vacaturebanken zoals www.stagemotor.nl. Bij dit soort vacaturebanken kun je (vaak tegen een geringe vergoeding) gebruik maken van een database met duizenden studenten. Tevens kun je een vacature laten plaatsen waarop ongetwijfeld veel studenten zullen reageren.

Related posts

Opdrachtgeversverklaring verplicht en wet DBA vervalt, zzp in 2018

Mathijs

Wat 2018 de ondernemer gaat brengen

Mathijs

Meer quality time met een kunststofvloer op kantoor

Danny

Leave a Comment