De tijd om één keer per kwartaal met een schoendoos vol bonnetjes bij de beste man of vrouw, die je boekhouder noemt, aan te kloppen is al lang voorbij. Een boekhouder van nu is flexibel, goed bereikbaar, werkt met de modernste technologieën en beschikt over up-to-date kennis! Maar hoe ontdek je of de boekhouder die je op het oog hebt ook aan deze vereisten voldoet, zodat je niet achteraf met de ‘gebakken peren’ zit?
Een boekhouder inschakelen is samenwerken
Een veelgehoorde reactie van zzp’ers wanneer het over administratie of cijfers gaat, is: ‘Daar heb ik een boekhouder voor.’ Als ondernemer is dat meestal niet de slimste instelling. Het is belangrijk dat je op elk moment op de hoogte bent van de financiële situatie van je bedrijf. Het is geen goed idee om jehele administratie op het bureau van de boekhouder neer te ploffen en zelf nergens meer naar om te kijken. Een goede boekhouder kenmerkt zich doordat hij of zij je leert hoe je zelf steeds een goed beeld van de actuele situatie van jebedrijf hebt. En uiteraard zal de boekhouder de tijdrovende en complexe taken uit handen nemen. Een boekhouder inschakelen is bovenal samenwerken.
Samenwerken met behulp van moderne technologie
Waarom zou je dubbel werk doen als dat helemaal niet nodig is? Het kost je extra tijd en ook nog eens extra boekhoudkosten. Om dat te voorkomen kiest u voor een boekhouder die werkt met de modernste technologieën. Een boekhouder van nu weet als geen ander dat een digitale administratie een ‘must’ is. U vraagt gemakkelijk documenten op, kunt ze snel met uw boekhouder delen en andersom. Een boekhouder van nu werkt dan ook met moderne boekhoudsoftware en kijkt niet vreemd op bij de vraag ‘Of hij of zij misschien ook in de ‘cloud’ werkt?’. Goede boekhouders realiseren zich dat innoverende technologieën niet hun baan kost, maar dat ze mee moeten groeien, zodat ze zaken slimmer en voordeliger kunnen aanpakken.
Is advies van collega-zzp’ers slim advies?
Veel startende zzp’ers vragen aan collega-zzp’ers of zij misschien een goede boekhouder weten. Het is een gemakkelijke keus om een boekhouder te kiezen, waar een collega ook mee werkt. Pas hier mee op, want het hoeft niet altijd een goede keus voor jou te zijn. Past deze boekhouder ook bij jouw soort onderneming? ‘Klikt’ het tussen jou en de boekhouder? Je collega’s zullen, zoals mensen eigen is, hun keuze voor een boekhouder verdedigen als een goede keuze. Ga echter niet alleen op het advies van je collega’s af, maar doe zelf verder onderzoek. Ga op zoek naar meerdere reviews over deze boekhouder op internet, neem per e-mail of telefonisch contact op en bepaal aan de hand daarvan of je een kennismakingsgesprek wilt aangaan.
Welke vragen stel ik tijdens een kennismakingsgesprek?
Na een korte kennismaking met een boekhouder, zal je al gauw een eerste indruk hebben. Verloopt de communicatie prettig? Wat is je eerste gevoel? Vervolgens kun je de boekhouder ‘uittesten’ door een lastige vraag te stellen. Denk voor het gesprek goed na over wat je echt wilt weten en wat je lastig vindt aan de administratie. Is de boekhouder in staat om een begrijpelijk antwoord te geven in ‘uw taal’, zodat je het meteen snapt? Dan heb je mogelijk met een goede boekhouder van doen!
Hoe zal het samenwerkingsproces verlopen?
Heb je een goed gevoel bij deze boekhouder, dan is het een goed idee om te vragen naar hoe het samenwerkingsproces verloopt. Wat verwacht je boekhouder van jou? En wat kan jij van de boekhouder verwachten? Bespreek wie wat wanneer doet, zoals het verwerken van de facturen, hoe en wanneer worden de belastingaangiftes verwerkt, zijn er vaste momenten per week of per maand waarop u samen de stand van zaken doorneemt, etc. Spreek bij voorkeur met een klein aantal boekhouders af, die je op het eerste gezicht aanspreken, zodat je de verschillende boekhouders met elkaar kunt vergelijken op werkwijze, communicatie, service en prijs.