Image default
Geld Tips

Wat doe je als zzp’er met je winst?

Dat je als zzp’er van je winst moet rondkomen, spreekt natuurlijk voor zich. Je voorziet ermee in je levensonderhoud. Maar als je je daar niet je volledige winst voor nodig hebt, wat doe je dan met de rest van je verdiende geld? We bespreken een aantal opties die verstandig zouden kunnen zijn.

Pensioen opbouwen

Als zelfstandig ondernemer heb je niet het voordeel dat een werknemer in loondienst heeft dat er automatisch pensioen voor je wordt opgebouwd. Maar als je straks wilt stoppen met werken, wil je natuurlijk ook nog comfortabel kunnen leven. In plaats van nu simpelweg geld op te potten en daar vermogensbelasting over te betalen, kun je ook een deel van het geld dat je niet direct nodig hebt gebruiken om pensioen op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een lijfrenteverzekering.

Beleggen

Eigenlijk wil je natuurlijk het liefst dat het geld dat je wel binnenhaalt maar niet direct nodig hebt ook voor je werkt. Om dat geld te laten groeien, kun je het beleggen. Dat kan bijvoorbeeld in aandelen, opties of obligaties zijn. Wel is het wijs om daarvoor een portefeuille met spreiding te nemen, zodat de kans dat je verlies lijdt kleiner wordt. Je geld groeit dan misschien niet heel snel, maar je raakt het ook niet kwijt. Een alternatieve investering voor de langere termijn is beleggen in vastgoed. Vastgoed is tastbaar en gewild. Bovendien profiteer je op het moment van een bijzonder lage hypotheekrente.

Sparen

Sparen

Wie heeft er als kind niet geleerd om spaarzaam te zijn? Er is niets mis mee om geld dat je niet direct nodig hebt gewoon weg te zetten voor de toekomst, ook om de verleiding te voorkomen dat je het zomaar gaat uitgeven. Maar het is helaas wel zo dat je nauwelijks nog spaarrente ontvangt over je geld en je spaargeld door de inflatie eigenlijk alleen maar minder waard wordt. Pas ook op voor de vermogensbelasting die je vanaf een bepaald bedrag moet gaan betalen over je geld. Dat is eigenlijk weggegooid geld.

Als je ergens voor werkt, heb je ook het recht om ervan te genieten. Je mag jezelf dus zeker ook wel eens wat gunnen voor je zuurverdiende geld. Een mooie vakantie, een nieuwe auto, lekker uiteten. Maar denk ook aan je toekomst en het feit dat niets zeker is in het leven. Kijk dus ook vooruit door geld opzij te leggen voor later.

Related posts

Met een zakelijke lening de coronacrisis overleven

Danny Bijl

De 3 belangrijkste aandachtspunten voor het verkopen van je pand

Danny Bijl

6 zaken om op te letten bij het uitkiezen van een printer

Danny Bijl

Leave a Comment