Wanneer je een eigen onderneming hebt, komen daar ook een hoop administratieve en financiële zaken bij kijken. Om daarop in te springen bieden accountantskantoren en boekhoudkantoren hun diensten aan. Hoewel velen deze twee soorten financiële experts over één kam scheren, doen ze wel degelijk verschillende werkzaamheden waar ook verschillende prijskaartjes aan hangen. We leggen in dit artikel de verschillen uit tussen een accountant en een boekhouder. Ook bespreken we of een boekhouder of accountant inhuren nodig of verplicht is voor jou als ondernemer.
Wat doet een accountant en wat zijn de bijbehorende kosten?
Het is belangrijk om vast te stellen dat een accountant niet hetzelfde is of doet als een boekhouder. Om te beginnen mag je je pas een account noemen na het behalen van een diploma van de opleiding Accountancy op HBO- of universitair niveau. Een accountant is in tegenstelling tot een boekhouder bevoegd om verklaringen van financiële betrouwbaarheid, de zogenaamde accountantsverklaring, af te geven. Verder biedt een accountant financiële controle, geeft hij financieel advies en kan hij meedenken over de inrichting en financieringsvorm van je onderneming. Het zal je dan ook niet verbazen dat de diensten van een accountant duurder zijn dan die van een boekhouder. Reken voor de kosten van een accountant op een uurtarief van tussen de 70 en 150 euro.
Heb ik een accountant nodig?
Met in het achterhoofd dat een accountant dus tamelijk prijzig is, is het goede nieuws dan ook dan de meeste zelfstandige ondernemers geen accountant nodig hebben. Je bent enkel verplicht een accountantskantoor in te schakelen wanneer van de volgende drie zaken van toepassing op jouw onderneming: het balanstotaal van je onderneming is groter dan of gelijk aan 4,4 miljoen euro, je netto-omzet is groter dan of gelijk aan 8,8 miljoen euro of je hebt 50 werknemers of meer in dienst. De ondernemers die deze aantallen halen, kunnen zich doorgaans ook een accountant veroorloven.
Wat doet een boekhouder en wat kost het?
Zoals gesteld zit er tussen de werkzaamheden van accountants en boekhouders aanzienlijke verschillen, en dat geldt evenzeer voor de opleiding, bevoegdheden en kosten van een boekhouder. Een boekhoudkantoor kan je met verschillende zaken helpen. Ze kunnen helpen met het voeren van je administratie, het opstellen van de kwartaalaangifte voor de omzetbelasting, het opstellen en indienen van je aangifte inkomstenbelasting, het opstellen van jaarstukken mits noodzakelijk, het uitvoeren banktransacties en het geven van belastingadvies. De klanten van boekhoudkantoren zijn doorgaans kleine MKB organisaties en eenmanszaken, die per uur tussen de 45 en 70 euro aftikken voor de diensten van hun boekhouder.
Heb ik een boekhouder nodig?
Sinds 2010 is de boekhouding van een zzp’er wat minder ingewikkeld geworden, omdat het voor eenmanszaken niet meer verplicht is om een jaarrekening op te stellen. Als zzp’er is dit dus alvast geen reden om een boekhouder in te schakelen. Maar er zijn wel andere denkbare redenen om je administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor. Ten eerste kost het doen van je eigen administratie simpelweg tijd die je ook productiever kunt besteden. Ook vergen met name belastingaangiftes bepaalde kennis die niet iedereen bezit. Een boekhouder kan jouw belastingaangifte zo optimaliseren dat hij zo gunstig mogelijk voor jou uitpakt. Daarom zegt men dat een boekhouder zichzelf doorgaans terugbetaalt. Toch moet je wanneer je vier maal per jaar je btw-aangifte en eenmaal per jaar de aangifte inkomstenbelasting door een boekhouder laat afhandelen rekenen op kosten van 600 tot 800 euro. Heb je nagelaten om zelf je facturen en bonnetjes netjes bij te houden, dan kan de rekening nog een stuk hoger uitvallen.
Boekhoudsoftware: een handige alternatieve oplossing
Heb je geen zin om zelf met pen of papier of in Excel je administratie te gaan lopen uitrekenen, dan kan boekhoudsoftware nog uitkomst bieden. Er bestaat gespecialiseerde boekhoudsoftware die ook je belastingaangifte makkelijker maakt voor je en automatisch op de hoogte blijft van aanpassingen in de belastingregels. Ook kun je door middel van sommige software een makkelijkere koppeling maken tussen jouw administratie en een boekhouder, waardoor mogelijk de kosten voor de boekhouder lager uitvallen. Uiteraard is het wel zo dat goede boekhoudsoftware niet gratis is; ook daar zit een ondernemer achter die graag geld wil verdienen. En daar weet je dan in ieder geval dat hij zijn eigen administratie goed op orde kan houden.