Image default
Ondernemen Tips

Wat heb je nodig voor je horecakeuken?

Begin je een nieuwe horecazaak, of ga je een horecakeuken opnieuw inrichten, maar weet je nog niet zo goed wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden? De inrichting van een horecakeuken is natuurlijk sterk afhankelijk van het type etablissement. Een a la carte restaurant richt haar keuken anders in dan een fastfoodketen. Maar ze moeten wel beiden rekening houden met een aantal basisprincipes. We hebben het een en ander op een rijtje gezet voor je over wat je nodig hebt voor je horecakeuken.

Een adequate afzuiginstallatie

Een keuken in een goedlopende horecazaak produceert een hoop dampen en geurtjes. Jouw keukenpersoneel staat daar elke dag vele uren tussen, en dat is niet per se gezond. Daarom is het van groot belang dat je zorgt voor een adequate afzuiginstallatie in je keuken. Dat is niet alleen gunstig voor het werkklimaat van je personeel, maar ook voor de gasten. De geuren die uit de keuken komen kunnen namelijk ook snel de eetzaal vullen, terwijl je gasten juist willen genieten van de geur en smaak van hun eigen gerecht en drankje.

Hygiëne is van groot belang

Daarnaast is hygiëne van groot belang in een horecakeuken. Hier worden strenge eisen aan gesteld. Je ingrediënten moeten opgeslagen kunnen worden op de juiste temperatuur, dus je hebt een koelvoorziening nodig die daarin voorziet. Koelwerkbanken zijn hier handig voor; zij bieden een werkoppervlak met daaronder meerdere koelkasten. Bereide gerechten warm houden moet ook op een hygiënische manier gebeuren. Je hebt dus geschikte warmhoud-apparatuur nodig. Daarnaast moet je keuken goed schoongehouden worden. Daarom moet je kiezen voor materialen en inrichting die makkelijk schoon te houden is. Roestvrij staal is een geschikt materiaal dat veel in horecakeukens gebruikt wordt. De vloer van je keuken moet niet-absorberend zijn, anders kan er schimmel ontstaan. Een gietvloer of rubberen vloer zou geschikt zijn hiervoor. Zorg ook voor een goede gelegenheid voor keukenpersoneel om hun handen te kunnen wassen.

Een glazenspoelinstallatie is ook nodig voor de bar.

Capaciteit of multifunctionaliteit?

Is je horecagelegenheid een fastfood restaurant? Dan wil je kookgelegenheid met grote capaciteit waarin veel in korte tijd geproduceerd kan worden. Denk hierbij aan een grote bakplaat en een grote frituurgelegenheid. Gaat het om een a la carte restaurant? Dan moeten er veel verschillende gerechten geproduceerd kunnen worden, en is grote capaciteit ondergeschikt aan multifunctionaliteit. Je wil dat er verschillende kookprocessen op een efficiënte manier tegelijkertijd kunnen lopen. Dat betekent dus eventueel ook meerdere ovens om op verschillende temperaturen gerechten te kunnen bereiden.

Een grote vaatwasser

In een moderne, goedlopende horecazaak is het niet gebruikelijk dat alles met de hand afgewassen wordt. Dat kost alleen maar manuren. Daarom is de aanschaf van een vaatwasser van belang. Let hierbij op de capaciteit en de lengte van de wasprogramma’s. Je wilt immers zoveel mogelijk borden, glazen, bestek et cetera tegelijkertijd kunnen afwassen en zo snel mogelijk weer in gebruik kunnen nemen. Overweeg zeker de aanschaf van een doorschuif-vaatwasser. Deze vaatwasser is er speciaal voor de horeca. Er kunnen tafels aan worden gekoppeld zodat de vaat direct in bakken geplaatst kunnen worden. Op die manier kun je efficiënt je vuile vaat verwerken.

Apparatuur voor achter de bar

Achter de bar horen vrij standaard een gelegenheid om glazen te spoelen, een koffieapparaat en een barkoelkast. Zo’n koffieapparaat verspreid waarbij ‘live’ voor de ogen van de klant kwalitatief hoogwaardige cappuccino of espresso geproduceerd wordt nodigt uit om een kopje te bestellen. Ook de barkoelkast heeft een uitnodigende uitwerking op de klant, die kan zien welke gekoelde drankjes hij kan bestellen. De verschillende kleuren van de flesjes en blikjes vormen natuurlijk ook een aangename en passende decoratie.

Related posts

Zo richt je een klein kantoor in

Danny

7 gratis tools die elke startende ondernemer van pas zullen komen

Danny

7 tips om de juiste veiligheidsschoenen te kiezen voor elke werkplek!

Danny Bijl

Leave a Comment