Image default
ICT Tech

Wat is een domeinnaam en wat kun je ermee?

Domeinnamen is het webadres welke je in je browser ziet. Door een url op te geven in je browser, kom je op een website terecht. De domeinnaam geeft je dus toegang tot een website. Zonder domeinnaam is het bijna niet mogelijk om een website te benaderen. Als voorbeeld, van deze website is de domeinnaam onderneemhet.nl.

Geschiedenis

Toen het internet nog jong was, in de jaren ’80 was er behoefte om een website aan domeinnamen toe te wijzen. Want in die tijd hadden alle internetgebruikers een lijst van alle internetadressen. Dat waren adressen met allemaal nummers (IP adressen). Dat zou je je nu niet kunnen voorstellen! Als oplossing hiervoor kwam men met de domeinnaam. Je hoeft geen IP adres maar in te typen, maar dus een domeinnaam. De eerste .nl domeinnaam werd geregistreerd in 1986 door Piet Beertema. Nederland was na de Verenigde Staten het eerste land met een actieve landendomein (.nl).

Domeinnaam noodzakelijk?

Als we geen domeinnamen zouden gebruiken, zouden we nog steeds een lange lijst met internetadressen gebruiken. Met de hoeveelheid websites welke nu bestaan zou dit een extreem lange lijst zijn. Toch zijn er een paar uitzonderingen van bekende websites welke alleen via het IP-adres aan te roepen zijn, dus zonder domeinnaam. Een goed voorbeeld hiervan is https://1.1.1.1. Dit is dus geen domeinnaam, maar een IP-adres. Dit is wel een uitzondering, want dit IP-adres is vrij gemakkelijk te onthouden.

Registry en registrars

Om een domeinnaam vast te leggen moet deze geregistreerd worden bij een registrar. In Nederland is SIDN het bedrijf (registry) welke alle domeinnamen beheert. Bedrijven kunnen zich bij SIDN aanmelden om registrar te worden. Vervolgens registreren bedrijven en particulieren een domeinnaam bij een registrar. Het gaat dus als volgt:
1. Particulier/bedrijf vraagt domeinnaam aan bij een registrar
2. De registrar registreert de domeinnaam vervolgens via de registry (voor .nl is dit SIDN)

Domeinnaam registreren

Domeinnaam

Zelf een domeinnaam registreren doe je dus bij een registrar. Je kunt bij een registrar kijken of een domeinnaam beschikbaar is. Naast de .nl extensie zijn er nog 1000+ extensies waar je uit kunt kiezen, enkele bekende extensies zijn .com, .eu, .net en .org. Je betaalt vaak een vast bedrag per jaar zodat de domeinnaam beschikbaar is. Vervolgens geef je op naar welke server (IP-adres) de domeinnaam moet verwijzen.

De extensie revolutie

Sinds 2012 is er een revolutie op gang gekomen en zijn er veel nieuwe extensies bijgekomen. Een extensie is niet langer meer gebonden aan een land. Er zijn veel nieuwe opties voor pakkende domeinnamen in vele categorieën zoals doelgroepen, steden, culturen, religies, gezondheid, niches en meer. Hiermee zijn er gelijke kansen voor iedereen. Enkele voorbeelden van deze extensies zijn .app .site .amsterdam .website .host.

Related posts

Zakelijk Sim-only: de voordelen voor ondernemers

Danny

Een eigen bedrijf? Zorg dat je data altijd goed opgeslagen en veilig is!

Danny Bijl

De voordelen van Computer-Telefonie Integratie voor bedrijven

Danny Bijl

Leave a Comment