Image default
Ondernemen

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp’er?

Zelf je eigen baas zijn is iets waar steeds meer mensen voor kiezen. Niet altijd uit luxe, want vaak is de aanleiding ook dat men moeite heeft om een baan in loondienst te vinden. Wanneer je voor jezelf een bedrijf opricht om klussen te kunnen aannemen, ben je een zelfstandig ondernemer zonder personeel in dienst. Een zzp’er dus. Toch? Maar wat is dan een freelancer? Is er een verschil tussen zzp en freelance? En wat is eigenlijk het verschil met een eenmanszaak? We ontwarren deze verwarrende termen hier voor je.

Wat zijn zzp’ers? 

De term zzp is een afkorting die staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Iemand met een eigen onderneming waar hij of zij alleen in werkt, dus. Een zzp’er werkt doorgaans op projectbasis en heeft met de opdrachtgevers geen arbeidsovereenkomst afgesloten. De term zzp is verzonnen door de Nederlandse Belastingdienst om deze categorie mensen te kunnen indelen. Om rechtmatig zzp’er te kunnen zijn, moet je jaarlijks voor tenminste drie verschillende opdrachtgevers werken. Maak je bijna al je uren voor één bepaalde opdrachtgever, dan kan de Belastingdienst dit als een verkapt dienstverband gaan beschouwen.

Wat zijn freelancers?

Wat is dan het verschil tussen freelance en zzp? Is er überhaupt wel een verschil tussen freelancers en zelfstandigen? Als freelancer werk je immers ook zonder vast dienstverband voor verschillende opdrachtgevers. Maar voor de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel betekenen de termen freelancer en zzp’er exact hetzelfde. Het is dus maar hoe je jezelf wilt noemen, want qua regelgeving maakt het niets uit. De term freelancer bestaat al een stukje langer dan de term zzp’er. Hij is in den beginselen ontstaan voor mensen die naast een vast contract in loondienst ook actief waren als zelfstandig ondernemer. Dat was vooral het geval in de bouw, landbouw en industrie. Ook nu nog zijn er beroepsgroepen die de voorkeur geven aan deze term. Dat zijn bijvoorbeeld journalisten, fotografen en designers. Kappers of zelfstandige taxichauffeurs zullen zichzelf nooit zo noemen. Die kiezen eigenlijk altijd voor het in deze tijd meer gebruikelijke zzp’er.

Wat is een zelfstandig professional?

Dan kom je ook nog eens heel af en toe iemand tegen die zichzelf niet labelt als zzp’er of freelancer, maar als ‘zelfstandig professional’, om het nog een stukje minder overzichtelijk te maken. Een zelfstandig professional is gewoon een zzp’er dan wel freelancer. Alleen wil deze persoon niet gelabeld worden als zzp’er. Er zijn mensen die hiervoor kiezen om ze vinden dat er een te negatieve sfeer rondom zzp’ers en schijnzelfstandigen hangt. Daardoor voelen ze zicht tekortgedaan door de associatie met de term zzp’er. Maar in feite proberen ze een verschil te creëren dat er eigenlijk helemaal niet is.

En wat is dan een eenmanszaak?

Om het nog maar een stukje kolderieker te maken, hebben we naast zzp’er en freelancer óók nog de term ‘eenmanszaak’. Maar dat ben je toch in feite als je zzp’er dan wel freelancer bent? Dat klopt in veel gevallen. Wanneer je een bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je een rechtsvorm kiezen. De eenmanszaak is zo’n rechtsvorm. Andere rechtsvormen zijn bijvoorbeeld een besloten vennootschap (BV) of vereniging-onder-firma (VOF). Voor startende ondernemers is het vaak de meest voor de hand liggende keuze om te kiezen voor de eenmanszaak, maar in sommige gevallen kan het ook aantrekkelijker zijn om in plaats daarvan een BV op te richten. Dat is vooral zo wanneer de onderneming een hoog financieel risico loopt. Bij een lage winst van minder dan 150.000 euro per jaar loont het meer om voor een eenmanszaak te gaan. Bij een hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger.

Wat ben jij?

Heb jij ook een eenmanszaak of ben je in je eentje een besloten vennootschap zonder personeel? Dan heb je dus de bovenstaande drie labels die je aan jezelf kunt plakken. Maar in feite introduceer je jezelf natuurlijk helemaal niet als zzp’er, freelancer of zelfstandig professional, want dat is helemaal niet je beroep. Je bent journalist, kapper of architect en zit niet beroepsmatig zelfstandige zonder personeel te zijn. Daar kun je immers geen geld mee verdienen. Wel kun je status duiden als ‘zelfstandig journalist’ of ‘zelfstandig architect’. Dat dekt de lading een stuk beter en jeukt ook een stuk minder dan ‘zelfstandig professional’.

Related posts

Hoe ga je om met hoge werkdruk?

Danny Bijl

4 goede voornemens voor ondernemers

Dion

Merknaam registreren: hoe werkt het?

Danny Bijl

Leave a Comment