Image default
Eigen bedrijf Juridisch

Wat is het verschil tussen een handelsnaam-registratie en een merkregistratie?

Een KvK-inschrijving geeft ondernemers geen exclusief recht op het gebruik van hun merk. Om merkrechten te krijgen, moet het merk worden geregistreerd in het merkenregister. Dit is een aparte registratie en niet hetzelfde als een handelsnaam-registratie. Een merkregistratie biedt bescherming tegen kopieergedrag en misbruik en is van groot belang voor ondernemers. Daarom leggen we het verschil tussen een handelsnaam-registratie en een merkregistratie voor je uit.

Een KvK-registratie is geen merkregistratie

De inschrijving bij de KvK is een handelsnaam-registratie. Hiermee kun je aantonen dat jouw bedrijf, op dat moment, onder deze naam is ingeschreven. Dit kan als steunbewijs dienen als een ondernemer een soortgelijke handelsnaam wil voeren. Aan een KvK-inschrijving kun je verder geen rechten ontlenen. Dit recht is echter afhankelijk van het feit of de handelsnaam ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

De gebruikersplicht

Die ‘gebruiksplicht’ waar het handelsnaamrecht van afhankelijk is, geldt óók voor een geregistreerd merk. Die plicht houdt in dat je jouw onderneming/merk binnen een bepaalde periode – in de Benelux en de EU is dat 5 jaar – ook moet gebruiken. Je moet echt actief zijn in de markt en marktaandeel proberen te verkrijgen met je merk. Anders vervallen jouw rechten.

In onze blog ‘Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!’ leggen we meer uit over de gebruiksplicht.

Het handelsnaamrecht geeft een beperkte bescherming

Heeft jouw bedrijf een naam die je ook gebruikt? Dan geldt hiervoor automatisch het handelsnaamrecht. Daar is geen handelsnaam-registratie voor vereist. Het handelsnaamrecht biedt namelijk alléén bescherming voor jouw specifieke branche en regio. En dat is erg beperkt.

Stel: je hebt net een nieuw pannenkoekenrestaurant ‘De Koekenbakkers’ in Breda. En je wilt graag uitbreiden naar andere plaatsen. Als je alleen handelsnaamrechten hebt dan beperk je je met jouw bescherming alleen tot ‘Breda en omgeving’. Als iemand in Eindhoven dan onder een gelijkende naam eenzelfde concept op wil zetten, is het niet zeker of je hier iets tegen kunt beginnen.

Het handelsnaamrecht is, naast regio en branche, ook afhankelijk van en aantal ‘overige omstandigheden van het geval’. Het kleurgebruik, de huisstijl, de geschiedenis tussen de partijen en de daadwerkelijke verwarring wordt dan bijvoorbeeld bestudeerd.

Met een merkregistratie heb je het alleenrecht op je merk

Met een merkregistratie heb je het alleenrecht op je merk

Met een merkregistratie in het merkregister verkrijg je wel het alleenrecht op het gebruik ervan. Hiermee stel je jouw originaliteit en concurrentiepositie veilig. Het schrikt af en werkt dus preventief. Je kunt er dan tegenin gaan als ondernemers soortgelijke plannen hebben. Met een merkregistratie kun je jouw merkwaarde verzilveren. Een geregistreerd merk heeft namelijk ook een financiële waarde – die je als ‘immateriële vaste activa’ of bezit op jouw balans mag zetten.

Toets op je businessplan

De aanvraag van je merkregistratie is meteen een toets op jouw businessplan. Andere partijen hebben namelijk de kans om bezwaar te maken als jouw aanvraag in het register verschijnt (gepubliceerd wordt). Hiermee weet je meteen of je jouw plannen kunt continueren of dat er verwarring op de loer ligt of dat je een andere koers moet gaan varen. Bij een handelsnaam-registratie (KvK) wordt dit niet gecontroleerd. Hierdoor kan het zijn dat je op een later moment wordt teruggefloten door een merkhouder die jou ontzegt om nog langer gebruik te maken van de handelsnaam.

In deze blog leggen we de voordelen van een merkregistratie uitgebreider aan je uit

Regel je merkregistratie op tijd

Regel dus je merkregistratie voordat je tijd en geld steekt in jouw bedrijf. Je hebt meteen na jouw merkaanvraag al merkrechten en je bent met terugwerkende kracht beschermd. Voor een merkregistratie in de Benelux (voor 3 klassen) betaal je slechts 800 euro, dat is dus maar 80 euro per jaar.

Contact

Het kiezen van de juiste merkbescherming vraagt om een zorgvuldige afweging. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren door een juridische professional voordat je een merkregistratie aanvraagt. Neem hiervoor gerust eens vrijblijvend contact op met één van de juristen van Merk-Echt.

Related posts

Een aansprakelijkheidsverzekering, alles wat je moet weten

Mathijs

Handige tips om je thuiskantoor gezelliger te maken

Dagmar

Ondernemen onder de 18 jaar – Hoe doe je dat?

Danny

Leave a Comment