Een bedrijf voeren is steeds minder iets wat je uit de losse pols kunt doen. In de huidige wereld wordt meer en meer waarde gehecht aan kwaliteitsnormen, die we terugzien in de vorm van keurmerken en certificering voor bedrijven, diensten en producten. Dat gaat van VCA-certificering om basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu aan te tonen tot een Beter Leven-keurmerk op vlees- en zuivelverpakkingen. Een begrip uit de wereld van eisen en normen dat wellicht minder tot de verbeelding spreekt maar even goed steeds belangrijker gevonden wordt, is ISO 9001 certificering. Wat houdt dit eigenlijk in, en wat hebben ISO 9001 gecertificeerde bedrijven eraan?
Wat is de betekenis van ISO 9001?
De reden dat je waarschijnlijk de term ISO 9001 wel eens eerder hebt horen vallen, is omdat het in vrijwel iedere bedrijfssector een begrip is geworden. ISO 9001 is een norm op het gebied van kwaliteitsmanagement binnen organisaties en wordt internationaal als zodanig erkend. ISO staat voor International Standardization Organisation, die de norm publiceert. Deze is tot stand gekomen door samenwerking tussen organisaties over de gehele wereld. In Nederland verzorgt NEN (Nederlandse Norm) de norm, waardoor ISO 9001 in Nederland voluit NEN-EN-ISO 9001 het. Omdat de ISO 9001 eisen stelt op het gebied van kwaliteitsmanagement, is het een maatstaf voor betrouwbaarheid en transparantie binnen de markt. Dit kwaliteitsmanagement komt immers terug in alle onderdelen van het bedrijfsproces. Het zorgt ervoor dat een organisatie goed beheerst dat haar producten of diensten voldoen aan de eisen, wensen, behoeften en specificaties van klanten én andere belanghebbenden. Daarbij wordt uiteraard ook wetgeving betrokken.
De toegevoegde waarde van ISO 9001 certificering
Wat levert ISO 9001 certificering je bedrijf nu eigenlijk op? Het helpt je bij het verbeteren van de prestaties van je organisatie, wat natuurlijk een belangrijke motivator is. Daarnaast helpt het je voldoen aan de eisen van de klant én aan wet- en regelgeving. Het leidt ertoe dat de klanttevredenheid gaat stijgen. Daarnaast biedt het een stevig fundament voor duurzame ontwikkelinitiatieven en helpt het bij het inspelen om risico’s, bedreigingen, kansen, verwachtingen en toekomstige behoeften.
Waarom ISO 9001 certificering behalen als groeien geen doel is?
Het mag duidelijk zijn dat ISO 9001 een goed handvat is voor een bedrijf dat wil groeien. Je werkt immers aan klanttevredenheid, en dat zorgt doorgaans voor meer handel. Maar betekent dit dat ISO 9001 certificering geen toegevoegde waarde heeft als je helemaal niet de wens hebt om jouw bedrijf of organisatie te laten groeien? Nee, ook dan heeft het zijn waarde. Het helpt je immers ook je processen efficiënter in te richten. Daarnaast is het ook als je niet wilt uitbreiden van belang om niet alleen aan de verwachtingen van je klant te voldoen, maar deze ook te overtreffen. Als je geen ontwikkeling doormaakt, levert dat uiteindelijk achteruitgang op omdat de sector zich ook blijft ontwikkelen. Als bedrijf moet je je regelmatig afvragen wie je klanten zijn en wat ze willen en verwachten.
Hoe behaal je ISO 9001 certificering?
ISO 9001 certificering bereik je uiteindelijk door een deugdelijk kwaliteitsmanagementsysteem op te zetten voor je onderneming. Daarvoor moet je een hele reeks een stappen maken en aan verschillende eisen voldoen, die beschreven staan in hoofdstukken die onderdeel uitmaken van de ISO 9001 norm. Om tot een deugdelijk kwaliteitsmanagementsysteem voor jouw bedrijf te komen, kun je een adviseur inschakelen die het proces voor je kan begeleiden om het gewenste resultaat te bereiken. Daarnaast kun je ISO 9001 training volgen om zo te leren hoe je invulling kunt geven aan een kwaliteitsmanagementsysteem binnen jouw organisatie. Wanneer je zo’n systeem opgezet hebt, laat je het beoordelen door een onafhankelijke certificatie-instelling. Dit is de zogenaamde ISO 9001 audit. Voldoet jouw organisatie aan de gestelde eisen, dan het ontvang je het ISO 9001 certificaat.
Ik heb het certificaat behaald, wat nu?
Wanneer je ISO 9001 certificering behaald hebt, betekent dit dat jouw kwaliteitsmanagement aan hoge eisen voldoet. Daar wil je natuurlijk ook de vruchten van plukken. Hoe schaamteloos het wellicht klinkt, mag je wel degelijk deze investering die je gedaan hebt en die ook ten goede komt van je klanten promoten. Draag de certificering met trots en laat je huidige en potentiële klanten weten dat jij aan alle eisen voldoet. Vermeld het als een keurmerk op je communicatie- en marketinguitingen.