Het is mooie eindejaarstraditie waar veel werkgevers zich aan houden: het kerstpakket. Een cadeau voor de werknemer waarmee dankbaarheid wordt getoond voor de inzet gedurende het afgelopen jaar. Hoewel we als kritische, zuinige Nederlanders altijd genoeg aan te merken hebben op de inhoud van het kerstgeschenk, wordt het gebaar toch altijd gewaardeerd. Denk jij er als ondernemer aan om dit jaar ook een kerstgeschenk uit te delen? Hier zijn een aantal zaken die je moet weten over het kerstpakket voordat je de geschenken bestelt bij bijvoorbeeld Kerstpakketten Plaza.
De oorsprong van het kerstpakket
De traditie van het kerstgeschenk van werkgever aan werknemer begint voor in de negentiende eeuw. Knechten en meiden van boeren kregen met kerst bijvoorbeeld een soort kerststol en warme chocolademelk van hun baas. Woonde je als medewerker in bij het boerengezin, dan kreeg je een mand met lekkere en nuttige dingen mee voor de hele familie thuis. Het was een blijk van waardering voor de geleverde inspanning. Dit gebaar werd later overgenomen door andere ambachtslieden. Meestal ging het om eten of drinken, maar soms waren het ook kleine presentjes. Bedrijven en organisaties namen dit gebruik over. Ten tijde van Nederlands-Indië zond de Nederlandse staat zelfs kerstpakketten naar de kolonie, die tot in de diepe binnenlanden bezorgd werden bij haar soldaten.
Van zelf samenstellen tot bestellen
De traditie van het kerstpakket is zo over de jaren een beetje standaard geworden bij veel bedrijven en organisaties in en buiten Nederland. Maar het zelf samenstellen van de pakketten, zoals in de tijd van de boeren en ambachtslieden gebeurde, gebeurt nauwelijks nog. Werkgevers kunnen tegenwoordig een keur aan reeds samengestelde kerstpakketten bestellen voor hun medewerkers. Daarbij wordt nog wel regelmatig de traditie van het schenken van voedsel en drank hooggehouden, hoewel ook dat minder lijkt te worden.
Huidige trends voor het kerstgeschenk
Waar vroeger het kerstpakket redelijk eclectisch kon zijn, is het gebruik van een thema steeds meer ‘in’ geraakt. Een Italiaans thema doet het bijvoorbeeld goed. Maar ook wellness is steeds populairder geworden, en dus wordt daar nu meer op ingespeeld met een ‘ontspanpakket’. Na een jaar hard werken is dat eigenlijk ook wel een heel toepasselijk cadeau. Vaak vind je in dergelijke pakketten producten van Rituals. Cadeaubonnen, zoals een tijdschriftenbon, zijn ook populair en geven de ontvanger meer regie over zijn of haar eigen geschenk. Daarnaast is thema ‘duurzaamheid’ een groot ding in deze tijd, en is het slim daarop inspelen met het kerstgeschenk zeker een goed idee. Daar kunnen bijvoorbeeld streekproducten in zitten, veganistische producten, zaadjes voor een moestuin, maar ook gebruiksartikelen zoals tassen die op een duurzame manier geproduceerd zijn.
Wanneer moet je de kerstpakketten bestellen?
Helaas is het vaak niet zo dat je begin december nog snel even de kerstpakketten kunt regelen, tenzij je ze zelf gaat samenstellen. Bestel je de kerstgeschenken bij een leverancier, dan is het verstandig om dat al in de zomer te doen. De eerste bestellingen komen in juni en juli al binnen, en wie het eerst komt die het eerst maalt. Bepaalde pakketten kunnen uitverkocht raken, waardoor jij opeens een stuk minder te kiezen kunt hebben wanneer je te laat bent met bestellen. Heb je speciale wensen voor de samenstelling van de kerstpakketten, dan is het verstandig om er zelfs nog eerder dan de zomer bij te zijn. Dan heeft de leverancier het nog rustig en is er nog ruimte om een afwijkende samenstelling door te spreken. Hier moet immers het een en ander voor geregeld worden.
Kerstpakketten en belasting: de BTW
Qua belasting zijn er twee zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je als ondernemer kerstpakketten koopt voor je personeel, te weten de werkkostenregeling (WKR) en de omzetbelasting (BTW). Wat betreft de BTW is het goed om te weten dat deze over giften en geschenken maar tot op zekere hoogte aftrekbaar is. Per jaar mag iedere werknemer maximaal ter waarde van 227 euro exclusief BTW aan geschenken of voorzieningen krijgen. Dan mag je de BTW hierover aftrekken.
Kerstpakketten en belasting: de werkkostenregeling
De WKR zorgt ervoor dat je niet meer met allerlei verschillende regelingen te maken krijgt. Dezelfde regels gelden nu voor het kerstpakket als voor een fiets die je voor je werknemers aanschaft, om maar een voorbeeld te noemen. Bijna alles wat jij als werkgever verstrekt aan je werknemer wordt als loon gezien, dus ook het kerstpakket. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je maximaal 1,2% van het totale fiscale laan onbelaste vergoeding mag zijn. Dit noemt men ‘de vrije ruimte’. Deze moet je goed in het oog houden, want als je er boven de vrije ruimte komt krijg je te maken met een eindheffing van maar liefst 80%. De secundaire arbeidsvoorwaarden tellen hierbij ook mee! Daarnaast is er voor de WKR ook nog de gebruikelijkheidstoets, die bepaalt dat je meer dan 30% mag afwijken van wat voor vergoedingen en verstrekkingen in jouw sector normaal zijn.