Als werkgever voorzie je mogelijk je personeel van zakelijke smartphones. Deze zijn op enig moment aan vervanging toe voor een nieuwer exemplaar, want zo gaat dat met mobiele telefoons tegenwoordig. Wat kun je dan met al die gebruikte zakelijke smartphones die je overhoudt en in hebt geïnvesteerd?
Verkopen aan opkoper
Gebruikte smartphones vertegenwoordigen nog steeds waarde. Om wat terug te ontvangen van de investering die je erin gestoken hebt, kun je ervoor kiezen om de gebruikte zakelijke smartphones van je personeel aan te bieden aan een opkoper. Op die manier kun je eenvoudig geld krijgen voor gebruikte iPhones en andere smartphones. Het gaat hierbij om bedrijven die zijn gespecialiseerd in het opkopen van gebruikte telefoons en andere elektronica, waarbij ze vaak een eerlijke marktprijs bieden, afhankelijk van de staat en het model van de apparaten. De verkoop aan een opkoper is een efficiënte manier om snel van een groot aantal smartphones af te komen zonder dat er veel moeite en administratieve rompslomp aan te pas komt. Een bijkomend voordeel van verkoop aan een opkoper is dat deze bedrijven vaak ook zorg dragen voor het veilig wissen van data op de telefoons. Dit is wel belangrijk, aangezien zakelijke smartphones vaak gevoelige informatie bevatten.
Verkopen aan personeel
Een andere interessante optie die je zou kunnen overwegen, is het verkopen van gebruikte zakelijke smartphones aan je eigen personeel. Dit kan voor beide partijen gunstig zijn: werknemers kunnen voor een schappelijke prijs een kwalitatief goede smartphone aanschaffen voor zichzelf of een familielid, terwijl jij als ondernemer een deel van de kosten voor nieuwe toestellen kunt terugverdienen. Werknemers zijn vaak geïnteresseerd in het kopen van deze toestellen omdat ze bekend zijn met het gebruik en de betrouwbaarheid ervan. Bovendien weten ze dat de smartphones goed zijn onderhouden.
Doneren aan een goed doel
Je kunt ook een maatschappelijk verantwoorde keuze maken en ervoor kiezen om je gebruikte zakelijke smartphones te doneren aan een goed doel. Er zijn verschillende organisaties die gebruikte smartphones inzamelen om deze vervolgens te distribueren onder mensen die ze goed kunnen gebruiken. In Nederland is dat bijvoorbeeld Eeko, een organisatie die samenwerkt met een groot aantal dierentuinen en goede doelen, zoals CliniClowns en Stichting Opkikker. Bij Stichting Aap kun je direct telefoons doneren. Maar je kunt ook op zoek gaan naar doelen die onderwijsinstellingen in ontwikkelingslanden of lokale initiatieven die technologie toegankelijk maken voor kwetsbare groepen ondersteunen. Het kiezen van deze weg is ook positief voor de maatschappelijke en milieuvriendelijke reputatie van je bedrijf, aangezien je de levensduur van de telefoons hiermee natuurlijk ook verlengt.
Je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om je gebruikte zakelijke smartphones te bewaren als reserve. Dan heb je iets achter de hand als medewerkers hun apparaat verliezen, beschadigen of om een andere reden tijdelijk zonder zakelijke smartphone zitten. Je kunt dan snel reageren op dergelijke situaties zonder dat er direct een nieuwe smartphone hoeft te worden aangeschaft. Een defecte smartphone kan vervangen worden met een reserve-exemplaar, waardoor je kosten kunt besparen. Bovendien kun je deze reservetoestellen ook inzetten voor nieuwe medewerkers die nog moeten wachten op de levering van een nieuw toestel. Het is wel belangrijk om de reserve-apparaten regelmatig te controleren en bij te werken, ook om ervoor te zorgen dat de beveiliging up-to-date blijft.