Image default
Personeel

Wat kun je doen om je werknemers gezond te houden?

Iedere werkgever wil dat zijn personeel gezond is en gezond blijft. Ziekteverzuim onder je medewerkers is immers een van de meest vervelende bijkomstigheden van het ondernemen. De werknemer heeft natuurlijk lang niet altijd schuld aan zijn ziek zijn, maar vaak is er wel ruimte voor een gezondere levensstijl die een deel van de problemen kan voorkomen. Maar wat kun je doen je werknemers gezond te houden?

Kantoorfruit aanbieden

Wat je werknemers buiten werktijd naar binnen werken, is iets waar je als werkgever geen controle over hebt. Je kunt je personeel tijdens werktijd ook niet vertellen wat ze wel en niet mogen consumeren, maar je kunt ze wel de goede kant op duwen door gezonde opties aan te bieden. Gezond eten draagt immers ook bij aan de gezondheid van je werknemers. Er zijn verschillende momenten waarop je hier invloed op kunt uitoefenen. Kantoorfruit, het plaatsen van fruitschalen her en der met fruit dat gratis gepakt mag worden, kan over de gehele loop van de dag uitnodigen tot het nemen van een gezond tussendoortje. Sluit hiervoor een goede deal met een vaste leverancier, en het hoeft niet zo duur te zijn.

Gezonde lunch en hapjes aanbieden

Naast kun je ook in de lunchpauze ‘gratis’ voedsel aanbieden. Vraag je er geld voor, dan slaagt het plan niet, want mensen kopen dan liever zelf iets waar ze zin in hebben. Bied je ze echter gratis een gezonde lunch aan met groenten en ander mager beleg, dan is de kans aanzienlijk groter dat je personeel voor de gezonde hap kiest. Dit is ook meteen een uitnodiging tot gezamenlijk lunchen, wat weer bijdraagt aan de teambuilding. Doe je in het kader daarvan ook aan (vrijdagmiddag)borrels, dan valt daar ook nog een slag te slaan. Zorg voor gezonde hapjes, en leg het accent zo min mogelijk op alcoholische dranken, want bij consumptie van alcohol neem je calorieën zonder voedingswaarde tot je.

Bewegen stimuleren

Naast gezond eten stimuleren wil je ook de vitaliteit van je medewerkers op peil proberen te houden. Dit kun je doen door bewegen te stimuleren. Bewegen is immers ook van groot belang bij het gezond blijven. Dit kun je op verschillende manieren brengen. Je kunt doen wat de Japanners doen – de werkdag met gezamenlijke ochtendgymnastiek beginnen – maar dat is erg on-Nederlands. Wat wél Nederlands is, is een goede wandeling. Nodig je medewerkers daarom uit voor een gezamenlijke wandeling in de lunchpauze (en laat ze daarna nog gratis een broodje smeren om tijdens het werk op te eten). Ook beweging buiten werktijd kun je als werkgever stimuleren. Dit doe je door een fietsplan aan te bieden waarmee werknemers belastingvrij via het bedrijf een fiets kunnen aanschaffen. Maar je kunt ook een belastingvrij sportabonnement aanbieden. Als bedrijf heb je deze mogelijkheden. Op deze manieren verlaag de drempel om te gaan bewegen voor je personeel.

Zelf het goede voorbeeld geven

Bestuurders en managers hebben naast een leidinggevende functie ook een voorbeeldfunctie. Als jij wilt dat je personeel gezond leeft, dan moet je dat zelf ook doen en uitdragen. Niemand neemt leefadvies aan van een hypocriete manager die zelf ongezond leeft. Mensen laten zich nu eenmaal beïnvloeden door het gedrag van anderen. Wanneer je als leidinggevende wél het goede voorbeeld geeft, kun je in gesprekken met medewerkers de boodschap beter overbrengen door te relateren aan je eigen ervaringen. Pas dan zal er waarde worden gehecht aan jouw tips. Eén goede reden om ook zelf gezond te leven in het belang van je bedrijf, is dat je wanneer je de levensstijl van je personeel ten goede beïnvloedt, dit hopelijk ook gaat merken door middel van dalend ziekteverzuim.

Roken niet uitbannen maar stoppen ondersteunen

Er is nog steeds een noemenswaardig percentage mensen die roken, ondanks het feit dat iedereen weet dat het ongezond is. Wat je vaak ziet gebeuren, is dat werkgevers het steeds moeilijker maken voor personeel om in of rond het gebouw te roken. Het nadeel is echter dat iedere verslaafde altijd wel een manier vindt om toch aan zijn behoeftes te voldoen. Een positieve methode is waarschijnlijk effectiever. Biedt je rokende medewerkers ondersteuning aan voor het stoppen met roken, en reken ze voor hoeveel geld ze het gaat schelen wanneer ze stoppen.

Related posts

Koffie op het werk

Danny

Goed werkgeverschap: deze stapjes kun je extra zetten voor je personeel

Dion

Wat is een werkplekonderzoek en wat heb je eraan?

Dion

Leave a Comment