Image default
Financieel Ondernemen Tips

Wat moet je doen bij een debiteur die niet betaald?

Een debiteur die niet betaalt kan voor grote kopzorgen zorgen als je ondernemer bent. Natuurlijk kun je je contactpersoon een tijdje stalken met telefoontjes en e-mails, maar vroeg of laat moet je het grote geschut bovenhalen. Maar het kan lastig zijn om te kiezen tussen de vele opties. Als je gaat googelen, stoot je vast op incassobureaus, bureaus die werken met incasso-advocaten, bureaus die deurwaarders zenden en meer. Maar waar zit het verschil? En wat kun je zelf doen? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Wanneer kies je voor externe hulp?

Als je merkt dat je rekeningen niet worden betaald, is het belangrijk om meteen in actie te schieten. Bel je klant op en zeg dat het je is opgevallen dat er nog een of meerdere openstaande rekeningen zijn. Aangezien dit niet altijd kwaadwillig is, wil je niet meteen je relatie met je klant verpesten door bijvoorbeeld een deurwaarder op hen af te sturen op dag 1. 

Lukt het je na enkele dagen niet om je klant te bereiken? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en is het belangrijk om snel stappen te zetten. Stel dat je klant failliet gaat, is de kans groot dat er veel bedrijven of personen zijn die nog wachten op betaling. En dan wil je vooraan in de rij staan als er wordt betaald! 

Gelukkig zijn er verschillende soorten professionals die je hierbij kunnen helpen.

Wanneer kies je voor externe hulp

Wie kan wat voor je doen?

Je kunt als ondernemer zelf een deurwaarder inschakelen, maar dan moet je wel wat kennis hebben over het legale systeem. Heb je die niet? Dan kan het een goed idee zijn om met een incassobureau in zee te gaan. Dit soort bureaus – die al dan niet met incasso-advocaten werken – hebben jaren ervaring in het innen van openstaande rekeningen en het tracken van eigenaars van schimmige vennootschappen. 

Als je een contract aangaat met een incassobureau, weten ze perfect welke stappen ze moeten zetten om jouw geld te innen. Tip: check hoe snel een bureau aan jouw case kan beginnen. Zoals hierboven al vermeld is het belangrijk om in het geval van een faillissement de eerste te zijn die het faillissement kan aanvragen. Lees daarom altijd de kleine lettertjes in jouw contract: je wil niet dat het bureau pas na enkele weken tijd voor je heeft! 

Het kan ook heel interessant zijn om te kiezen voor no cure no pay incasso. Veel incassobureaus bieden deze service aan; dit betekent dat je geen ‘flat fee’ voor hun werkzaamheden betaalt, nee, het incassobureau wordt pas betaald als ze erin slagen jouw geld te innen. Daarnaast betaalt de debiteur de kosten. Met andere woorden: als ondernemer loop je geen financieel risico én je weet dat je bureau extra hard zal werken om er zeker van te zijn dat ze worden betaald. Onder meer Credifin Nederland biedt deze service aan. 

We hopen dat je geen last krijgt met je debiteuren, maar mocht het toch zo zijn: vergeet niet snel te handelen! Veel succes! 

Related posts

3 manieren om gelukkig te zijn in je werk

Cursus beleggen: 10 opties

Mathijs

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens goed beschermd zijn?

Danny

Leave a Comment