Image default
Juridisch Personeel

Wat moeten werkgevers weten over langdurig ziekteverzuim?

Soms komt het voor dat jouw teamleden afwezig zijn wegens langdurige ziekte. In de meeste gevallen is het mogelijk om terug te keren naar het oorspronkelijke takenpakket, maar soms zijn er bepaalde beperkingen die de terugkeer kunnen bemoeilijken. Als werkgever moet je weten waar je rekening mee moet houden bij ziekteverzuim. Daarom vind je op deze pagina enkele van de belangrijkste overwegingen die kunnen worden toegepast.

Wees voorbereid

Een slimme werkgever anticipeert op de onverwachte mogelijkheid van langdurig ziekteverzuim. Het is belangrijk om een plan te hebben om met deze situatie om te gaan. Stel daarom verschillende actieplannen op voor het geval sommige personen langere tijd afwezig zijn. Zo kun je een reeks ICT-oplossingen implementeren waarmee iedereen, ongeacht zijn locatie, toegang kan krijgen tot opgeslagen bestanden. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een vangnet door kritieke taken van tevoren onder te verdelen aan de rest van het team om achterstanden tot een minimum te beperken.

Re-integratie op de werkvloer

Re-integratie op de werkvloer

In de meeste gevallen waarin een werknemer gedurende langere tijd ziek thuis is, moet de werkgever gedurende maximaal 104 weken ziekengeld betalen en de terugkeer van de werknemer naar het werk financieren. Het is daarom van groot belang dat je als werkgever op de hoogte bent van de voordelen van een eigen ziektekostenverzekering en de juiste oplossing vindt om het proces te vereenvoudigen.

De terugkeer van de werknemer in het werkveld wordt ook wel een re-integratieproces genoemd. Terwijl er bij de re-integratie eerste spoor wordt gekeken naar hervatting van het werk bij de oorspronkelijke werkgever, zal een medewerker die zich bevindt in de re-integratie tweede spoor alleen bij een andere werkgever weer aan de slag kunnen. Hierbij moet het zowel voor de werkgever als voor de werknemer duidelijk zijn dat terugkeer in de oude functie niet meer mogelijk is.

Kortom, het is belangrijk dat met deze kwesties rekening wordt gehouden, zodat niemand onnodig wordt verrast. Voor meer informatie over re-integratieprocessen kun je terecht op de website van Enroute, een expert in re-integratie vraagstukken.

Ziekteverzuim als onderdeel van het bedrijfsbeleid

Last but not least, het is belangrijk dat elke afdeling zo goed als mogelijk voorbereid is op langdurig ziekteverzuim. Een duidelijk beleid waarvan het hele team op de hoogte is, draagt bij tot de continuïteit van het werk. Ga samen aan de slag met jouw coach Amsterdam, HR- of juridische afdeling om te achterhalen hoe je dit proces kunt stroomlijnen.

Related posts

Het belang van goed geschoold personeel

Mathijs

Voorkom een burn-out met CBD olie

Sander

7 tekenen dat je een slechte baas bent

Dion

Leave a Comment