Image default
Personeel Tech

Wat ondernemingen moeten weten over het gebruik van HR-software

De HR-afdeling heeft het er maar druk mee. Om de toenemende werklasten op het gebied van HR te stroomlijnen en verminderen kan HR-software helpen. Dergelijke digitale hulpmiddelen worden ingezet om diverse informatiebronnen en processen bij elkaar te brengen en bedrijven van alle groottes te helpen om het werk van managers en werknemers efficiënter te maken, fouten te beperken, de naleving van de regels te waarborgen en de productiviteit te verhogen. Of het nu gaat om een eenvoudige salarisadministratie of een complexer technologiepakket dat alle werknemersdiensten integreert – het is hoogstwaarschijnlijk dat de meeste ondernemingen gebruik maken van HR-software. We vertellen je hier meer over waarom HR-software een essentieel middel is voor bedrijven en welke vormen software veelvoorkomend zijn. 

Kostbare tijd besparen

Om aan de eisen van de moderne werkplek te voldoen en het beste talent aan te trekken, is het belangrijk dat bedrijven investeren in nieuwe technologieën die de werknemerservaring verbeteren en de winst verhogen. HR-software kan helpen om taken te automatiseren en gegevens te beheren, wat kostbare tijd kan besparen en tijdrovend papierwerk zal doen verminderen. Met één druk op de knop kan de HR-afdeling over alle informatie beschikken die ze nodig hebben, waardoor er minder fouten worden gemaakt, het risico op niet-naleving kleiner wordt en het bedrijfsbeleid consistenter wordt toegepast. Daarnaast kan HR software een waardevolle bijdrage aan bedrijven leveren en de rol van managers en werknemers veranderen zodat ze strategischer en meer betrokken worden.

De verschillende soorten HR-software

De verschillende soorten HR-software

Er is een grote verscheidenheid aan toepassingen die voldoen aan de vele behoeften van moderne bedrijven op het gebied van personeelsbeheer. Vaak bieden aanbieden van HR-software deze aan als een geheel pakket of kan er gekozen worden om specifieke functies af te nemen. We nemen hier enkele van de meest voorkomende types van HR-software met je door.

  • Personeelsinformatiesystemen (HRIS)

Dit is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om te voorzien in de behoeften van de personeelsafdeling op het gebied van gegevensinvoer, tracering en beheer. Gemeenschappelijke kenmerken van HRIS-software zijn onder meer databases met werknemersbestanden waarin managers gemakkelijk toegang hebben tot contact-, loon- en prestatiegegevens, selfserviceportaal voor werknemers en hulpmiddelen voor het beheer van aanwervingen

  • Beheer van menselijk kapitaal (HCM)

Human Capital management (HCM)-software omvat meestal meer gespecialiseerde tools voor personeelsplanning en -analyse. Dergelijke systemen bieden functies zoals datarapportering en -visualisatie, alsook voorspellende HR-analyses om te helpen plannen voor toekomstige uitdagingen.

  • Software voor het beheer van werknemersdocumenten

Vaak maken bedrijven gebruik van een speciaal platform voor personeelsdocumenten die beschikken over essentiële beveiligings- en nalevingsfuncties. Dergelijke software stelt ondernemingen in staat  om tijdrovende papieren processen te automatiseren, waardoor HR-managers documenten met één druk op de knop kunnen sorteren en overdragen.

  • Systeem voor het traceren van sollicitanten (ATS)

Een applicant tracking system, afgekort ATS, is gespecialiseerde software die HR-managers kan helpen bij het rekruterings- en aanwervingsproces. Dergelijke software wordt vaak door grote bedrijven gebruikt om enorme hoeveelheden cv’s te helpen verzamelen en sorteren. Dit zorgt ervoor dat recruiters niet elk cv individueel te hoeven beoordelen en cv’s kunnen doorzoeken aan de hand van trefwoorden en automatisch sorteren op basis van bepaalde criteria.

  • HR-software voor salarisadministratie

Tot slot kan HR-software helpen om het compensatieproces te stroomlijnen. Deze toepassingen initiëren onder meer directe stortingen, berekenen belastingen, voeren inhoudingen uit en houden de loonadministratie bij. Bovendien geven de meeste programma’s ook de mogelijkheid om de aanwezigheid, tijd en loonstructuren te controleren.

Related posts

Een eigen bedrijf? Zorg dat je data altijd goed opgeslagen en veilig is!

Danny Bijl

Jongeren als werkkracht: met deze zaken moet je rekening houden

Dion

Juridische hulp bij conflictoplossing

Danny

Leave a Comment