Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Wat voegt een cobot toe bij een startende onderneming?

Stel je voor, je bent een startende onderneming en wil graag het productieproces verbeteren. Je hebt al een aantal personen in dienst, maar zij voeren repetitieve taken uit, die je eigen goedkoper uit wilt laten voeren. Een van de opties is het uitbesteden van dit werk aan andere ondernemingen. Hierdoor verliest je echter wel de kijk op het proces. Een andere optie kan daarom zijn om een cobot aan te schaffen. Dit is een afkorting voor collaboratieve robot, die een belangrijke rol kan gaan spelen in jouw bedrijf. In dit artikel leggen we het uit!

Wat is een cobot?

Een cobot is een kleinere versie van een robot, die daardoor ook andere eigenschappen heeft. Het eerste grote verschil met een robot is dat de cobot met de hand te bedienen is. Je laat een cobot bepaalde handelingen uitvoeren, maar bent altijd in staat om deze handmatig tegen te houden als de handelingen niet naar wens zijn. Dit in tegenstelling tot een industriële robot, die tevens op krachtstroom werkt.

Daarnaast is een cobot vele malen goedkoper dan een robot. De cobot is qua aanschafprijs erg goedkoop, waardoor je deze ook gemakkelijk kunt integreren in het productieproces, zonder overmatig risico te lopen. Doordat de aanschafprijs wat lager ligt, ben je ook sneller in staat om meerdere robots in het productieproces te integreren. Houdt er daarbij wel rekening mee dat deze robots alleen repetitieve handelingen kan uitvoeren. Een collaboratieve robot zelf laten functioneren of denken, is niet mogelijk.

Een laatste verschil tussen een robot en een collaboratieve robot, is dat de cobot zeer gemakkelijk te programmeren is. Dit komt tevens door de doelgroep van een collaboratieve robot. Deze robots zijn namelijk niet bedoeld voor de maakindustrie, maar worden juist ingezet bij kleinere bedrijven. De cobot kun je gemakkelijk programmeren door deze aan te sluiten op een laptop of computer. Via speciale programma’s kun jij de cobot op een dusdanige manier inrichten, dat deze repetitieve handelingen voor je kan uitvoeren.

Een cobot

Voordelen van een cobot

We hebben het al meermaals gehad over het wegnemen van repetitieve handelingen. Dit is direct een van de grootste voordelen van een cobot. De werkdruk van je personeel neemt af, doordat de cobot de repetitieve handelingen gaat uitvoeren. Hierdoor kan jouw personeel zich gaan focussen op andere taken bij jouw bedrijf. Denk daarbij aan marketing, verdere robotisering of juist het programmeren van deze cobots.

Daarnaast loopt het personeel geen risico bij cobots. De cobots kunnen namelijk handmatig tegengehouden worden. Door druk te zetten met je hand, kun je de cobot al van repliek dienen. Ook hoef je hierdoor geen dure materialen aan te schaffen die je personeel moeten beschermen, iets dat wij robots wel het geval is.

Een laatste voordeel is natuurlijk de aanschafprijs, die hierboven ook al kort benoemd is. Zeker voor startende ondernemingen kan dit van doorslaggevend belang zijn. Naast de aanschafprijs, moet hierbij ook de tijd meegenomen worden die het kost om een industriële robot te programmeren. Doordat dit bij collaboratieve robots veel minder lang duurt, wordt hier uiteindelijk ook geld mee bespaart.

Related posts

Duurzaam ondernemen of goedkoop ondernemen?

Mathijs

5 keer handige software voor je bedrijf

Danny Bijl

Tips voor het inrichten van een buitenwerkplek

Mathijs

Leave a Comment