RTL Z heeft de week van 24 t/m 30 april uitgeroepen als de Week van Internationaal Zakendoen. Hoeveel waarde je eraan hecht is voor iedereen weer anders. Maar het is goed om eens stil te staan bij het internationaal zakendoen. Veel ondernemers hebben te maken met zaken doen over de grens.
In het nieuws
“Voor ondernemers die ook naar China willen om te produceren heeft Krens een aantal tips. “Zorg dat je er vaak genoeg bent, dat je iemand leert kennen die je kunt vertrouwen, maak goede contracten en vertrouw niemand op het eerste gezicht. En zoek een zakenpartner nooit op eigen houtje. Leun op de expertise van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of je branchevereniging.” Met deze belangrijke tip eindigt het artikel op de website van RTL Z.
Internationaal zakendoen indirect voor iedereen
Indirect hebben de meeste ondernemingen te maken met buitenlandse bedrijven. De internationale handel gaat immers veel verder dan de keten waar je deel van uitmaakt. Bedrijven die aan jou leveren kopen hun producten in buitenland in. Klanten aan wie jij levert, verkopen hun diensten misschien wel aan buitenlandse afnemers. Dus we hebben er eigenlijk allemaal wel een beetje mee te maken.
Direct betrokken bij internationale handel
Er zijn echter ook veel ondernemingen dagelijks druk met het handelen met buitenlandse bedrijven. De geschiedenis van Nederland is een aaneenschakeling van handelsverdragen, handelsreizen en dergelijke, naar iedere uithoek van de wereld. Vandaag de dag is dit alleen maar eenvoudiger geworden door bijvoorbeeld de eenvoud van reizen en internet. Internationaal zakendoen is dan een dagelijkse business voor vrijwel iedereen in het bedrijf. Communiceren vindt voor een groot deel plaats in een andere taal. Geldstromen moeten anders worden ingericht en gecontroleerd. Iedereen is er druk mee.
Kanttekening
Stel je een smederij in de jaren 1700 voor. De klanten van de smit bevonden zich vrijwel altijd in dezelfde gemeenschap. Als er iets was dan wist men elkaar te vinden. Tegenwoordig kun je vanaf je zolderkamer kleding bestellen bij Chinese leveranciers. Is er wat dan kon de smid vroeger ‘s avonds even naar zijn klant lopen. Maar even naar China vliegen voor een geschil over een paar honderd euro is geen optie. Zeker als de opbrengsten niet voldoende zijn voor grote uitgaven, doe je al snel zaken met een buitenlandse partij die je niet kent. Calculeer dit in, zorg dat je een financiële tegenvaller kan handelen als er bijvoorbeeld iets verkeerd wordt geleverd. Veel leveringen geschieden nog steeds onder voorwaarde van een (gedeeltelijke) vooruitbetaling.
Wil je als ondernemer een afzetmarkt generen over de grens? Of juist voordelig inkopen buiten Nederland? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Praat desnoods eerst met ondernemers die de stap al hebben gezet.