Image default
Ondernemen Personeel Strategie

Weet jij waar je het allemaal voor doet?

Weet jij waar je het allemaal voor doet? Een eenvoudige vraag. Maar weet jij direct een antwoord? Elke actie die je bewust uitvoert heeft een doel. Maar sta je er nog wel bij stil? En waarom is dat belangrijk? Met dit artikel willen we je bewust maken van je eigen motivatie. Je kunt dit toepassen op zowel je zakelijke als privé omgeving.

Weet jij waar je het allemaal voor doet?

Wellicht ben je al afgehaakt met aandachtig lezen. Maar denk je wel na over deze vraag? Het antwoord is niet goed of fout. Je kunt denken aan de volgende redenen waarom mensen ‘dingen’ doen:

 • Ik ben ondernemer omdat dat me voldoening geeft;
 • Ik blijf bij mijn werkgever werken omdat ik daar zekerheid heb;
 • Onze onderneming heeft een winstgroei van 10% voor ogen;
 • Ik ga ander werk zoeken omdat ik weer uitdaging nodig heb om gelukkig te zijn;
 • Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik dan iets terug kan doen voor de mensheid;
 • Etcetera.

Kortom, waarvoor kom jij `s morgens nog uit bed? En draagt het bij aan de kwaliteit van jou leven of dat van je familie?

Goede motivatie – doel

Dat, waar jij het voor doet, is je motivatie. Of het doel waarvoor je iedere morgen uit bed komt. Als je weet dat je als ondernemer een vervelende stap moet zetten, dan is dat een stuk makkelijker als je weet dat dit bijdraagt aan het doel van je onderneming. Ander werk zoeken is voor de meeste mensen niet leuk. Toch moet dat soms. Dan is dat veel eenvoudiger als je weet waarvoor je ander werk zoekt. Als je huidige baan je bijvoorbeeld frustreert dan kan een nieuwe baan een geweldig doel zijn. Het is nu eenmaal menselijk om dingen uit de weg te gaan die je niet leuk vind. Maar als je weet dat het een investering is in iets leukers, kun je je er eerder toe zetten.

Doelloos

Moet je ontkennend antwoorden op de vraag: Weet jij waar je het allemaal voor doet? Dan is de kans groot dat je ook niet leuk vindt wat je doet. Of erger nog, het interesseert je niet (meer). Er ontstaat dus een soort automatische piloot waarmee je je werk doet. Als er dan gevraagd wordt om eens iets extra’s te doen, zul je weinig zin hebben. Dit straal je ook uit naar je omgeving. Mensen om je heen ervaren dit als vervelend en gaan je waarschijnlijk mijden. Je raakt dus steeds meer in een isolement. Of als je ondernemer steeds alleen maar het dagelijkse werk doet, maar niet meer weet waarvoor. Grote kans dat de continuïteit van je bedrijf afhangt van de gunning van klanten. Zelf ga je immers niet actief op zoek naar nieuwe opdrachten. Als klanten je houding als negatief ervaren, wordt die gunning vanzelf minder.

Weet waar je het voor doet

Neem daarom tijd voor jezelf om je af te vragen waar je het allemaal voor doet. Wellicht heb je hier moeite mee, stel jezelf dan de onderstaande (en soortgelijke) vragen:

 • Waar kom ik mijn bed nog voor uit?
 • Als ik minder inkomen krijg, is mijn werk dan nog steeds zo leuk?
 • Draagt het werk wat ik doe, bij aan mijn eigen levensvreugde?
 • Ben ik gemotiveerd genoeg om dit werk ook te doen als ik het geld niet meer nodig heb?
 • Is mijn privé en werksituatie nog in balans?
 • Wil ik deze producten wel aan mijn huidige klanten leveren? Wil ik niet liever nieuwe klanten, of een ander product/dienst?
 • Etcetera.

Eigenlijk moet alles wat je iedere dag doet een investering zijn in je eigen levensdoel. Als er in de praktijk problemen ontstaan, ga deze dan niet uit de weg. Het gaat om jouw doel. Groeit je ambitie bijvoorbeeld harder dan je collega`s, blijf dan niet hangen om hen. Of ben je als zzp’er veel te druk met je werk dat je geen tijd meer voor je familie en vrienden hebt? Besteed randzaken dan uit als dit beter bijdraagt aan jouw doel.

Weet jij waar je het allemaal voor doet? Of weet je het nog niet? Dan is het goed om daar eens over na te denken. Je komt namelijk veel verder als je gemotiveerd en gedreven bent. Maar dat kun je niet zijn zonder doel. Wil je hulp bij het zoeken naar jouw motivatie? Laat het ons weten en we helpen je verder.

Related posts

4 producten waarbij een kartonnen koker van pas komt voor verzending

Danny Bijl

De zakelijke voordelen van financial lease

Danny Bijl

Voor een hogere positie in Google gebruik je zoekmachine optimalisatie!

Danny Bijl

Leave a Comment