Image default
ICT

Welke router past bij jou?

Een router is het centrale punt van je netwerk. Dit handige kastje zorgt ervoor dat je overal snel, veilig en ongestoord op alle apparaten gebruik kunt maken van het internet, thuis of op je bedrijf. Welke router voor jou de beste oplossing is, hangt af van een aantal factoren.

Wat doet een router?

Hoe geavanceerd je nieuwe laptop, smartphone of pc ook is, zonder een goede router werken ze nooit optimaal. Een router verdeelt de internetverbinding over alle apparaten die gebruik maken van de verbinding. En dat zijn er steeds meer. Je denkt waarschijnlijk het eerst aan je laptop, tablet en smart tv. Maar ook steeds meer slimme huishoudelijke apparaten, de zogenoemde domotica, werken met een internetverbinding. Denk aan de thermostaat, deursensoren en camera die je via je tablet of smartphone kunt bedienen. Een goede router zorgt voor een sterk en stabiel netwerk tussen alle apparaten.

Dat is dus iets anders als een modem. Het modem wordt vaak door de internetprovider met het internetabonnement mee geleverd. Dit apparaat haalt het internetsignaal binnen en staat daarom meestal in de meterkast, daar waar de kabel binnenkomt. Zonder modem heb je geen internetverbinding. De router wordt op het modem aangesloten en verdeelt het signaal vervolgens over alle apparaten. Van sommige providers krijg je een modem met een ingebouwde router. Het nadeel is dat het bereik daarvan meestal niet erg groot is. Dat komt mede doordat het modem – en dus ook de router – in de meterkast staat, terwijl het voor een goede ontvangst overal in huis of in kantoor beter is om dit apparaat op een centrale plek te plaatsen.

Wanneer heb je een (andere) router nodig?

Wanneer je maar één computer hebt met een internetverbinding, dan heb je geen router nodig. Je kunt de computer direct op het modem aansluiten. Zijn er meerdere apparaten, dan is een router noodzakelijk. Als je router al wat ouder is, is het verstandig te kijken of je netwerk wel goed beveiligd is. Als je er nog een met WEP-beveiliging hebt, is het hoog tijd voor een nieuw model met WPA- of WPA2-versleuteling tegen ‘inbrekers’. Oudere modellen hebben vaak ook geen al te groot bereik. Daardoor werken apparaten die er ver van verwijderd zijn vaak langzaam, instabiel of helemaal niet. De verbinding kan ook trager worden doordat er meer gebruikers of apparaten bij komen. Of doordat er intensiever gebruik wordt gemaakt van de internetverbinding en er grotere bestanden moeten worden verzonden.

In al die gevallen kan een nieuwe router uitkomst bieden. Aan de bandbreedte, dat is de hoeveelheid data die verzonden of ontvangen kan worden, kan je zien hoe snel het apparaat werkt of kan werken. De bandbreedte wordt uitgedrukt in Mbps (megabit per seconde). Hoe meer Mbps, hoe sneller de verbinding. Verder zijn er single band, dual band en tri band routers, die respectievelijk via één, twee of drie draadloze wifi-netwerken gegevens verzenden. Ook hier geldt: hoe meer banden, hoe groter de dekking en hoe sneller je internet in principe kan werken. Voorwaarde bij dual en tri band is wel dat de aangesloten apparaten hiervoor geschikt zijn.

Welke router is de beste?

Wat voor jou de meest geschikte router is, is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Niet alleen het gebruik, het aantal gebruikers en het aantal apparaten zijn van belang, maar ook de gewenste dekking. Er zijn al routers voor (veel) minder dan € 100, maar er zijn ook modellen die meer dan € 500 kosten. Natuurlijk heb je in een professionele omgeving met veel gebruikers en veel draadloze apparatuur een duurdere uitvoering nodig dan thuis. Maar ook bij de apparaten voor thuis vind je grote onderlinge verschillen. Wanneer er veel gegamed en gestreamd wordt, heb je een krachtigere router nodig dan als je alleen online shopt en af en toe een mailtje verstuurt. En in een ruimte waar veel dikke muren en meerdere verdiepingen zijn, heb je vrijwel altijd een sterkere router nodig dan in een appartement.

Accespoint, versterker en bridge

Een router gaat in de regel een jaar of vijf mee. Wil je het bereik van je wifi netwerk uitbreiden zonder meteen een nieuwe router aan te schaffen, dan kun je dat ook met losse accessoires doen. De goedkoopste oplossing om de dekking te vergroten is een wifi versterker (ook wel wifi repeater genoemd), die het draadloos signaal oppikt en versterkt. Het is daarom belangrijk dat je de versterker op een plek zet waar nog voldoende bereik is. Nadeel van een wifi versterker is dat het vaak ten koste gaat van de snelheid.

Dat probleem heb je niet met een access point, een draadloos toegangspunt. Door het aansluiten van een of meer access points vergroot je het bereik van je netwerk. Het is een krachtigere, maar ook duurdere oplossing voor het dekkingsprobleem. Access points worden ook in professionele netwerken gebruikt om wifi hotspots en beveiligde netwerken voor verschillende gebruikers te creëren. Het omgekeerde van een access point is een wifi bridge. Met een bridge verbind je een bekabeld apparaat, bijvoorbeeld een spelcomputer of een printer, met het draadloze netwerk. Je spelcomputer en printer werken dan zonder netwerkkabel.

Related posts

Snel internet op de werkvloer

Danny

Drie redenen waarom Android tot dusverre weinig succes heeft op de zakelijke markt

Danny

5 handige zakelijke apps voor jouw Android telefoon

Scott van Ede

Leave a Comment