Image default
Eigen bedrijf

Welke verzekeringen kun je als bedrijf afsluiten?

Privé heb je een aantal verzekeringen, zoals een autoverzekering, een opstalverzekering wanneer je een koopwoning hebt en wellicht ook een inboedelverzekering. Maar ook als zelfstandig ondernemer of bedrijf kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Sommige daarvan zijn zelfs verplicht in bepaalde situaties. Buiten deze is het dus aan jou als ondernemer om te bepalen wat je wel en niet wilt afdekken met een verzekering. Het aanbod is ruim, en daarom nemen we hier met je door welke verzekeringen je als bedrijf zou kunnen afsluiten.

Verzekeringen voor zelfstandige ondernemers

Ben jij zelfstandig ondernemer, dan zijn er een aantal verzekeringen die je af kunt sluiten. Deze zijn dan enkel op jou van toepassing. Net als iedere andere Nederlander heb je een verplichte ziektekostenverzekering. Hierop kun je aanvullende verzekeringen afsluiten voor bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie. Daarnaast zou je een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten voor het geval dat je niet meer in staat bent je werk uit te voeren. Dit is wel een dure verzekering. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een ongevallenverzekering. Dan wordt er eenmalig een geldbedrag uitgekeerd in het geval dat je slachtoffer wordt van een ongeval. Net zoals je voor je auto in ieder geval voor wettelijke aansprakelijkheid verzekerd bent, kun je als zzp’er ook een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) afsluiten. Deze is echter alleen van toepassing op schade bij een andere die in privétijd veroorzaakt is. Dan heb je als laatste ook nog de pensioenverzekering. Als zzp’er bouw je niet automatisch pensioen op; hier moet je zelf voor zorgen. Eén van de manieren waarop dat kan, is door een pensioenverzekering af te sluiten. Denk je niet aan je pensioen, dan is de AOW het enige wat je nadat je stopt met werken aan inkomen hebt.

Bedrijfsverzekeringen

Er zijn ook een aantal verzekeringen die zakelijke activiteiten afdekken. Bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt schade die jouw bedrijf veroorzaakt bij een ander gedekt. Ook wil je jouw goederen en inventaris beschermen voor bijvoorbeeld brand of diefstal. Loop je door zoiets schade op, dan dekt een goederen- en inventarisverzekering de schade, mits je bedrijfspand tenminste goed beveiligd. Heb je geen bedrijfspand, dan kan een uitbreiding van je inboedelverzekering voldoende zijn. Schade aan het pand wordt niet door deze verzekering gedekt, daar heb je dan weer een opstalverzekering voor nodig. Worden er binnen jouw bedrijfsvoering goederen getransporteerd, dan kunnen die onderweg schade oplopen. Dit kun je afdekken met een goederentransportverzekering.

Nog meer bedrijfsverzekeringen

Met een bedrijfsschadeverzekering dek je de schade die je als bedrijf oploopt wanneer je bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Denk hierbij aan de gevolgen van brand of een inbraak. Om je te beschermen tegen de gevolgen van klanten die niet betalen, kun je een kredietverzekering afsluiten. Hiermee wordt je grotendeels schadeloos gesteld in het geval van een wanbetaler. Kom je in een conflict terecht, dan heb je juridische bijstand nodig. De kosten die daarbij komen kijken kunnen gedekt worden door middel van een rechtsbijstandverzekering. Wanneer er schade op jou verhaald wordt omdat je in je diensten of levering een fout hebt gemaakt, dan kun je dit afdekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een adviesbureau dat advies heeft afgegeven dat verkeerd uitpakt. Heb je een compagnon en overlijdt deze, dan gaat diens aandeel in het bedrijf over naar zijn nabestaanden. Met een zakelijke overlijdensrisicoverzekering krijg je een bedrag uitgekeerd dat je kunt gebruiken om hen uit te kopen.

Verzekeringen in het geval van personeel

Er zijn een aantal verzekeringen die je kunt of moet afsluiten wanneer je als bedrijf personeel in dienst hebt. Een van die verzekeringen is een ongevallenverzekering. Bedrijfsongevallen zijn vervelend voor zowel het slachtoffer als het bedrijf wat betreft de afwikkeling. Daarom zijn er veel cao’s die werkgever verplichten om zo’n ongevallenverzekering af te sluiten. Dit kan vaak in de vorm van een collectieve verzekering. Daarnaast is er de ziekteverzuimverzekering. Wanneer jouw medewerker ziek of arbeidsongeschikt wordt, moet jij hem twee jaar lang blijven doorbetalen. De kosten kun je dekken door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Dan is er nog de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, ook wel AVB genoemd. Deze dekt schade die door de schuld van jouw bedrijf bij een ander wordt aangebracht.

Al die verzekeringen klinken natuurlijk interessant, maar ze kosten uiteraard ook allemaal geld. Daarom is verstandig om te inventariseren wat de kosten van de verschillende verzekeringen zouden zijn en of je deze kunt opbrengen.

Related posts

Tijd besparen met factureren: vijf tips

Mathijs

5 tips om tot rust te komen als ZZP’er

Danny

Wat is de beste laserprinter voor jouw onderneming?

Danny Bijl

Leave a Comment