Image default
Personeel

Werk loslaten op vakantie

Veel werknemers gaan met behoorlijk veel stress op vakantie. Is de overdracht wel goed genoeg? Zorgen de collega’s wel voor mijn klanten? Staan projecten niet te lang stil? De continuïteit en kwaliteit wil je graag waarborgen, maar het is ook tijd om vakantie te vieren. Qua timing komt het nooit goed uit, maar de vakantie staat vast dus dan kan je je werk maar beter echt even loslaten. Waarom? Omdat je vol energie, rust, een frisse blik en nieuwe inzichten weer terugkomt. Loslaten betekent ruimte creëren voor nieuwe kansen, maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? 

Schrijf het van je af

Voor piekeren is op vakantie geen ruimte; rust, plezier, opladen en ontspannen staan centraal. Het gepieker heeft geen functie en bovendien kan je eenmaal met vakantie niet meer iets veranderen aan de huidige werkzaamheden. Investeer van te voren middels tijd en aandacht in een goede overdracht, zodat alle gegevens en informatie op de juiste wijze toegepast kan worden door de aanwezige collega’s. Op deze manier kan je ontspannen op vakantie gaan. Daardoor kan je het werk echt loslaten, want je weet dat de activiteiten in goede handen zijn. Schrijf het van je af in een sterke overdracht zodat de huidige werkzaamheden soepel verlopen. Zo kan je met een gerust hart vakantie vieren!

Zet werkgerelateerde meldingen uit

Zit je in een whatsappgroep met collega’s? Ontvang je werkmail op jouw smartphone? Zijn de social media kanalen van jouw werk gekoppeld aan jouw telefoon? Zet de meldingen ervan zo snel mogelijk uit als je vakantiedagen in zijn gegaan. Door het uitzetten van deze meldingen voel je ook niet continu de drang om weer aan je werk te denken. Je wordt even niet meer geprikkeld met de stroom aan interactie en online activiteiten, waardoor je echt tot rust kunt komen. Ook kan het heel fijn zijn om de whatsappgroep op stil te zetten. De inbox hoeft ook niet geopend te worden; als het écht belangrijk is dan kan je altijd nog gebeld worden. De werkgerelateerde meldingen mogen uit op jouw vakantie. Aanrader: niet alleen op vakantie, maar ook in het weekend kan deze tip relevant zijn. Zo kom je tot rust en kan je even loskomen van jouw werkzaamheden.

Geniet met volle teugen van het nu

Door bewust van de vakantie te genieten, verleg je de focus van werk naar vrije tijd. Waar krijg je energie van? Door welke activiteiten kan je opladen en ontspannen? Geniet van de ruimte om deze activiteiten op te pakken. Ook lekker: even niks in de agenda hebben staan. Zo kan je echt even tot rust komen. Veel plezier en maak er een onvergetelijke vakantie van!

 

Related posts

7 tips om je personeel veilig te laten werken

Mathijs

Stoelmassage voor medewerkers: waarom is dat een goed idee?

Dion

Een goede ochtendroutine voor jouw werkdag

Dagmar

Leave a Comment