Image default
Eigen bedrijf Juridisch Strategie

Wet DBA: houden we in 2017 de modelovereenkomst?

Het zal weinig zzp`ers ontgaan zijn dat er van alles te doen is rondom de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). De overheid en allerlei belangenorganisatie zijn steeds in gesprek over deze regeling. Maar jij als ondernemer bent waarschijnlijk alleen maar benieuwd wat er voor jou veranderd in 2017. Met dit artikel vertellen we eerst wat de modelovereenkomst of freelance overeenkomst is. We sluiten af met de regels en het advies voor 2017.

Waarom een freelance overeenkomst?

De Belastingdienst heeft al jaren de wens gehad om de arbeidsrelaties van freelancers en hun opdrachtgevers te beoordelen. Reden hiervoor is dat er situaties zijn ontstaan, waarbij zzp`ers vrijwel voor 1 opdrachtgever werken. En dan ook nog eens alleen op basis van gewerkte uren. De Belastingdienst ziet dit is als een verkapte loondienst. De opdrachtgever loopt minder risico en de freelancer houdt meer over aan de verdiensten. Om hier grip op te krijgen heeft de overheid de wet DBA geïntroduceerd, ofwel wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Met name nu de zakelijke dienstverlening in de lift zit is het belang voor de Belastingdienst toegenomen.

Wanneer is er een freelance overeenkomst verplicht?

In een eerder stadium is er sprake geweest van een VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie). Met de invoering van wet DBA is er een nieuwe overeenkomst van kracht geworden. De modelovereenkomst, ook wel freelance overeenkomst genoemd. Deze verklaring moet worden opgesteld tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer, als één van de onderstaande omstandigheden van toepassing zijn:

  • De opdrachtnemer is niet vrij te vervangen voor een ander;
  • De opdrachtnemer werkt onder het gezag van de opdrachtgever;
  • Er is sprake van een loon volgens het arbeidsrecht.

Zijn alle situaties van kracht, dan ziet de Belastingdienst dit als loondienst. In dat geval moeten de omstandigheden veranderen, of de samenwerking moet beëindigd worden.

Wat is een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst of een freelance overeenkomst is een overeenkomst tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Ga je een modelovereenkomst opstellen, dan moeten daar de volgende drie punten in opgenomen zijn:

  • Op welke modelovereenkomst van de Belastingdienst je overeenkomst is gebaseerd;
  • Wat de opdrachtnemer voor de opdrachtgever gaat doen;
  • Hoe en wat de opdrachtgever je hiervoor gaat betalen.

Wees in het contract concreet en zorg dat de gemaakt afspraken goed op schrift zijn gesteld. Denk ook aan de verantwoordelijkheden van beide partijen.

Wat geldt in 2017 volgens de wet DBA?

In principe heeft staatssecretaris Wiebes de verplichting van de freelance overeenkomst uitgesteld tot 1 januari 2018. 2017 is in feite het jaar waarin freelancers en opdrachtgevers kunnen aftasten hoe de regeling werkt. In dit jaar speelt de Belastingdienst hierin een adviserende rol. Je kunt advies vragen over wat je wel en niet moet opnemen in de overeenkomst. Of wanneer een overeenkomst wel of niet van toepassing is. Het tweede doel is dat de overheid in deze proefperiode het concept kan onderzoeken. De haalbaarheid maar ook de effectiviteit van deze overeenkomst.

Om zeker te weten dat je voorbereid bent op de verplichting van de freelance overeenkomst, is het goed om af en toe een overeenkomst te gebruiken. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kan gaan of wil je er advies over? Dan kun je een freelance trainer inhuren. Met de juiste instructies hoef je niet veel tijd kwijt te zijn aan deze extra administratie.

Related posts

Hoe energiezuinig zijn LED strips?

Danny Bijl

5 goede voornemens voor ondernemers

Dion

Free publicity

Danny

Leave a Comment