Image default
Commercieel Tech

WhatsApp Business, wat kun je verwachten

Sinds de komst van de smartphone zijn er allerlei messenger applicaties gepresenteerd. Maar geen enkele applicatie is zo succesvol als WhatsApp. De dienst maakt gebruikt van een netwerkverbinding waarbij de berichten niet meer afzonderlijk betaald moeten worden. Sinds kort is WhatsApp Business beschikbaar voor de zakelijke markt. Wat kun je als ondernemer van deze zakelijke toepassing verwachten?

WhatsApp

De applicatie is in zijn huidige vorm veel meer dan een berichtendienst. Inmiddels is het mogelijk om ermee te (video)bellen en bestanden te delen. De verbinding wordt beveiligd met end-to-end encryptie zodat de inhoud niet onderschept kan worden. Volgens de statistieken heeft de applicatie sinds december 2017 meer dan anderhalf miljard gebruikers. Toch gaat het vrijwel volledig om particuliere gebruikers. Uiteraard wordt de app wel voor zakelijke doeleinden gebruikt. Maar sinds 30 januari kunnen we ook in Nederland beschikken over WhatsApp Business.

WhatsApp Business

Het grootste verschil tussen de particuliere en zakelijke app, is de manier hoe de app is ingericht. Wanneer je de applicatie gebruikt om je netwerk te benaderen is presentatie belangrijk. Daarom kun je een bedrijfsprofiel aanmaken met alle relevante gegevens. Daarnaast zijn er standaard acties opgenomen in de messenger. Korte of standaardantwoorden staan klaar voor je. Ben je druk, dan kun je met een korte actie je relaties beantwoorden. Daarnaast kun je een afwezigheidsbericht instellen, vergelijkbaar met de afwezigheidsassistent in Microsoft Outlook. Door je contacten te labelen krijg je overzicht van bijvoorbeeld klanten, prospects en leveranciers.

WhatsApp Web

De ‘standaard’ WhatsApp heeft al een tijdje de WhatsApp Web functionaliteit. Ook bij WhatsApp Business is deze optie ingebouwd. Je kunt dus je zakelijke WhatsApp ook via de computer bijhouden. Zeker voor mensen die veel achter de computer zitten, zorgt dit voor meer gebruiksgemak. Dit geldt uiteraard ook voor laptops en tablets, zolang er maar een web-functionaliteit aanwezig is. Door de encryptie methode is je bedrijfsdata goed beschermd.

Bericht statistieken

Een bekend uitspraak is “Meten is weten”. Zeker als je WhatsApp Business voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, zijn statistieken relevant. Je wilt immers zien hoeveel prospects en klanten jou benaderen. Of hoeveel berichten je aan een bepaalde lead hebt besteed. Daarom is WhatsApp Business voorzien van een statistieken functie. Ook handig wanneer het management om verantwoording vraagt. Daarnaast kun je in de statistieken ook zien wie je bericht wel en niet hebben gelezen. Wanneer je WhatsApp Business gebruikt voor een soort mailing, levert dit goede informatie op.

WhatsApp Business is naast de reguliere applicatie een goede zakelijke app. Niet alleen zijn de functionaliteiten meer gericht op de zakelijke markt, je kunt werk en privé gescheiden houden. De relevantie van de applicatie zal per bedrijf verschillend zijn. Door de gratis installatie is de drempel om het te proberen, niet hoog.

Related posts

Vijf mogelijkheden voor de beveiliging van je kantoorpand

Danny

Wat is de meerwaarde van een IT-consultant voor je bedrijf?

Dion

088-nummers efficiënt voor je klanten

Danny

Leave a Comment