Image default
Eigen bedrijf Financieel Strategie Vastgoed

Zakelijk spaargeld – 5 tips voor een goede besteding

De tijd van de crisis is voor veel bedrijven al wel even geleden. De omzet van veel ondernemingen is de laatste jaren steeds gestegen. Daarnaast nemen de winstmarges mondjesmaat toe. Hoewel dit per sector behoorlijk kan verschillen. Al deze winst zorgt voor een dilemma bij ondernemers. Wat te doen met zakelijk spaargeld? We geven 5 tips.

Tip 1: Houd zakelijk spaargeld zakelijk

Het geld wat op je zakelijke spaarrekening staat, is daar beter af dan wanneer je het op je privé spaarrekening stort. De belasting op grote vermogens is gestegen en de rente op een particuliere spaarrekening is vrijwel nihil. Als eenmanszaak of vennootschap onder firma, betaal je slechts inkomstenbelasting over de daadwerkelijke rente. Door de mkb-winstvrijstelling betaal je ook nog eens minder dan dit. Terwijl je vermogen op je eigen spaarrekening, in box 3 van je inkomen wordt bijgeschreven. De inkomstenbelasting daarover is meer dan de genoemde zakelijke optie. Voor een aandeelhouder van een bv is het nog voordeliger. Je betaald namelijk alleen vennootschapsbelasting over de daadwerkelijke rente.

Tip 2: Ga beleggen met een deel van het geld

Voor eenmanszaken en vennootschappen onder firma kan er een maximum worden gesteld aan de zakelijk spaarrekening. De waarde mag sowieso niet hoger liggen dan de waarde van de onderneming. Als bv heb je hier vrijwel geen last van. Maar sparen levert weinig rendement op. Daarom kun je beter gaan beleggen. Het beleggen in vastgoed wordt steeds populairder voor ondernemend Nederland. Zeker nu de waarde van vastgoed weer consequent aan het stijgen is, kunnen er grote rendementen worden behaald.

Tip 3: Investeren in de onderneming

Geld kun je maar één keer uitgeven. Sparen levert niet veel, maar wel een klein beetje rendement op. Beleggen kan nog veel meer opleveren. Maar vergeet je bedrijf niet. Zakelijk spaargeld kun je inzetten om te investeren. Nieuw gereedschap zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter gaan werken. Een nieuw wagenpark zorgt voor minder onderhoudskosten. Een nieuw pand of een verbouwing kan zorgen voor een betere representativiteit. Uitgangspunt moet wel zijn dat de investering bijdraagt aan het doel van de onderneming.

Tip 4: Leg een oudedagsreserve aan

Als zelfstandige ondernemer ben je niet automatische verzekerd van een oudedagsvoorziening. Zakelijk spaargeld kun je daarom ook gebruiken voor het aanleggen van een financieel appeltje voor de dorst. Omdat de overheid deze financiële zekerheid voor ondernemers stimuleert, kunnen er fiscale voordelen gelden.

Tip 5: Laat je adviseren

Zakelijk spaargeld goed besteden met een maximaal rendement is dus een balans tussen allerlei zaken. Het is daarbij een behoorlijke uitdaging om alles zelf uit te zoeken. Laat je daarom adviseren door een belastingadviseur. Ook je verzekeringsadviseur kan je helpen, zeker als het gaat om een oudedagsvoorziening. Een combinatie van de genoemde factoren zal de gulden middenweg zijn.

Zakelijk spaargeld is levert meer op dan een particuliere spaarrekening. Wil je meer rendement, ga dan beleggen of investeer in een oudedagsvoorziening. Denk ook na wat voor investeringen bijdragen aan het resultaat van je bedrijf.

Related posts

Wat een ondernemer kan leren van de Primark

Mathijs

De woningmarkt: problemen en oplossingen

Marcel van Hooijdonk

Heeft u alles al aangepast op het IBAN nummer?

Danny

Leave a Comment