Image default
Commercieel Lifestyle Tips

Zakelijke kledingetiquette: zo hoort het

De juiste kleding is altijd belangrijk. Voor sommige mensen is het belangrijk dat de kleding het lichaam beschermt. Voor anderen moet de kleding eenvoudig schoon te maken zijn. Maar een andere voorwaarde kan zijn dat de kleding moet voldoen aan de zakelijke kledingetiquette. Voor medewerkers en ondernemers in bijvoorbeeld de financiële branche is het normaal om iedere dag in pak te lopen. Voor andere ondernemers is het slechts een momentopname om in een pak naar een vergadering te gaan. Belangrijk is dan om te weten wat de zakelijke kledingetiquette precies inhoudt. Dit alles draagt bij aan jouw professionaliteit.

Zakelijke kledingetiquette van toepassing?

Het is belangrijk dat je weet wanneer de zakelijke kledingetiquette van toepassing is. Zeker als je niet dagelijks in een 3-delig maatpak loopt, is het niet vanzelfsprekend om dat te doen voor een bepaalde vergadering. Wees je daarom bewust van wat de klant of leverancier gewend is. In sommige gevallen geldt er een onbesproken norm v.w.b. de kledingeisen. Informeer desnoods bij je contactpersoon om te weten wat als normale kleding wordt ervaren.

Draag de juiste maat en stof

Een standaard confectie pak is prima geschikt om je te kleden voor officiële gelegenheden. Maar de maat is ontzettend belangrijk. Een pak moet passen anders doet dat alles af aan de zakelijke kledingetiquette. Slechtzittende kleding zorgt ervoor dat je niet serieus wordt genomen. Toch is een aangemeten pak niet perse nodig. Je kunt namelijk prima het jasje en pantalon apart van elkaar aanschaffen. Bedrijven als Hemd Voor Hem kunnen je hierin prima adviseren. Denk er ook aan dat de stof van je kleding goed moet zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar je kleding moet na een lange dag niet verkreukeld zitten. En een strijkvrij overhemd is natuurlijk makkelijker dan steeds stapels overhemden te moeten strijken.

Kies de juiste kleuren

zakelijke kledingetiquette (3)
Wees je ervan bewust dat de kleuren iets over jou zeggen. Een rode stropdas zorgt dat je wordt gezien, maar kan ook overkomen als teveel aandacht opeisen. Grijs kan ook, maar je zult dit moeten combineren met een passende kleur. Je wilt immers geen ‘grijze muis’ zijn bij een bijeenkomst die belangrijk voor je is. Ook moeten de kleuren van het jasje, het overhemd, de pantalon en stropdas bij elkaar passen. Als je hier niet zoveel gevoel voor hebt, laat je dan adviseren.

Kies voor losse kledingstukken

Zoals gezegd kun je prima verschillende kledingstukken met elkaar combineren. Als het maar bij elkaar past. Een kast vol maatpakken is een serieuze investering. Losse kledingstukken kopen is ook nog eens goedkoper. Daarbij komt ook nog eens dat als je regelmatig in pak verschijnt, je niet steeds hetzelfde moet dragen. Voldoende afwisselen is eenvoudiger als je verschillende kledingstukken kunt combineren.

Kies de juiste accessoires

zakelijke kledingetiquette
Riemen, schoenen, brochettes en zelfs hoeden zijn een toevoeging aan je kleding. Deze accessoires moet daarom wel bij elkaar passen. Het is goed om bijvoorbeeld dezelfde kleur riem te hebben als je schoenen. Verder is het belangrijk dat je niet teveel nadruk op de accessoires legt. Tenzij je natuurlijk een schoenenfabrikant vertegenwoordigt, in dat geval mogen je schoenen natuurlijk wel opvallen.

De zakelijke kledingetiquette laat best wat spelingsruimte toe. Combineer daarom met verschillende kleding, speel met kleuren en maak gebruik van accessoires. Het belangrijkste is dat je weet welke kleding bij welke gelegenheid wordt verwacht,. Kleding maakt nu eenmaal de man/vrouw.

Related posts

5 iPhone essentials voor de zelfstandig ondernemer!

Danny

VOF oprichten: Wat moet je weten?

Mathijs

Laat je onderneming excelleren met Lean Six Sigma

Scott van Ede

Leave a Comment