Image default
Financieel

Zakelijke of particulieren energie voor mijn kantoor aan huis?

Wie een bedrijfje opricht en vanuit huis te werk gaat wordt bedolven onder zakelijke aanbiedingen. Daartussen zit vaak ook een voordelig zakelijk energiecontract. Maar het is niet vanzelfsprekend om daarvoor te kiezen. Bekijk deze checklist om erachter te komen of zakelijke energie wat voor jou is.

Zakelijke aanbiedingen

Als ZZP’er zie je veel aanbiedingen voorbijkomen. Niet alle aanbiedingen zijn even aantrekkelijk. Negen van de tien keer is zakelijke energie even duur of zelfs duurder dan particulieren energie. Dat komt omdat het moeilijk is om zakelijke energie in te kopen. Het is het oude spel van vraag aan aanbod: een bedrijf verbruikt overdag het meeste energie, dus in die periode kost de energie het meeste geld. Bij een particulier is het juist andersom, zij maken ‘s avonds meer gebruik van energie dan overdag. Weinig vraag zorgt voor lage tarieven en daarom kan het voordeliger zijn om een particulier contract af te sluiten.

Voordelen BTW en verbruik

Een voordeel van zakelijke energie is dat er een deel aftrekbaar is bij de belasting. Alleen als je kan aantonen dat je thuis werkt mag je een gedeelte van de energiekosten als zakelijke opgeven. Een zakelijk contract is niet gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m3 gas.

Appels en peren vergelijken

Wanneer je een zakelijk contract aangeboden krijgt zijn de tarieven exclusief btw, vastrecht en metingen. Als je vervolgens het zakelijke contract naast een particulier contract legt, lijkt het zakelijke contract goedkoper. Let dus goed op, want het eindbedrag is altijd hoger. Op https://www.easyswitch.nl/energie/energie-vergelijken-zakelijk/ kan je makkelijk zakelijke en particulieren contracten vergelijken.

Contractvoorwaarden

Er zijn grote verschillen tussen de contractvoorwaarden. Particulieren vallen onder het consumentenrecht. Particulieren kunnen bijvoorbeeld bij het vroegtijdig opzeggen van hun contract een maximale boete krijgen van 125 euro (gas + elektriciteit = 250 euro). Met een zakelijk contract ligt dit bedrag veel hoger. Een ander verschil is de contractduur; zakelijke contracten mogen stilzwijgend verlengd worden en bij particulieren is dat verboden. Ook wordt de stroom eerder afgesloten bij een betalingsachterstand en is er geen bedenktijd.

Vergelijken loont

Of je nou een zakelijk energiecontract hebt afgesloten of een particulier energiecontract, blijf ieder jaar vergelijken. De energietarieven worden twee keer per jaar opnieuw vastgesteld, en zijn afgelopen jaren alleen maar gedaald. De verwachting is dat de energieprijzen blijven dalen. Profiteer hiervan door ieder jaar over te stappen van energiecontract.

Er zijn veel vergelijkingssites waar je zakelijke en particulieren energie kan vergelijken. Bij EasySwitch.nl hoef je alleen maar je gegevens en meterstanden in te vullen. Daarna zoekt de vergelijkingssite naar de energieleveranciers met de beste aanbiedingen. Blijkt na een vergelijking dat je energiecontract helemaal niet zo duur is? Dan blijf je gewoon waar je bent.

Related posts

Pakketjes van je webshop verzenden, waar moet je aan denken?

Mathijs

Het belang van zekerheden bij een zakelijke lening

Danny

De ontwikkelingen in het wagenparkbeheer

Mathijs

Leave a Comment