Image default
Industrie Tech

Zakelijke toepassingen van graveren

De huidige maatschappij is steeds meer gericht op korte levertijden. Niet alleen de bedrijven maar ook de consument vragen om snel te schakelen. Voor de hele keten van producenten is dit een reden om (half)fabricaten goed te identificeren. Graveren van producten is een ideale oplossing om zaken te kunnen identificeren. Maar graveren kent meer toepassingen dan dit. In dit artikel vind je meer over graveren en zakelijke toepassingen.

Graveren

Graveren is een bewerking waarbij er aan de oppervlakte materiaal wordt weggehaald. Door dit in een bepaald patroon (cijfer of letter) te doen, ontstaat er een herkenningsteken. Het is mogelijk om met de hand te graveren zodat vrije vormen mogelijk zijn. Maar vooral voor zakelijke toepassingen wordt meestal een machine gebruikt. Een machine is veel nauwkeuriger zodat er een eenduidige en duidelijke codering kan worden aangebracht. Of juist een moeilijke vorm in de juiste verhouding.

Lasergraveren

Een andere vorm van graveren is lasergraveren. Dit wordt vooral toegepast in metalen en dan met name RVS. In plaats van het onderbreken van de oppervlakte, wordt er een blijvende verkleuring aangebracht. De gladde oppervlakte blijft behouden, maar de tekst of afbeelding blijft goed zichtbaar. Met name in de voedingsmiddelenindustrie is dit een voordeel. Ruwe oppervlakken zorgen namelijk voor meer kans op bacteriegroei.

Productidentificatie

Net als opvallen met gedrukte media is een duidelijke identificatie van het product belangrijk. In processen waar producten worden geassembleerd is een fout zo gemaakt. Wanneer ieder (half) fabrikaat goed gecodeerd is, is de kans op fouten aanzienlijk kleiner. Daarnaast kan een gravure van een bedrijfsnaam zorgen dat een product altijd aan jouw onderneming wordt gelinkt.

Kabels labelen

Het labelen van kabels is een hele andere, maar praktische vorm van graveren. De elektronica van de apparatuur vraagt veel draden. Hoe beter deze gelabeld zijn, hoe eenvoudiger het is om een systeem te installeren. Daarnaast is het later, in geval van storing, veel eenvoudiger om een oorzaak te achterhalen. Het zoeken naar de juiste kabel wordt veel makkelijker en kost veel minder tijd.

Typeplaatjes

In de machinebouw is het wettelijk verplicht om bepaalde informatie aan te brengen op de machine. Dit gebeurt normaal gesproken door een typeplaatje. Door de informatie te graveren is de levensduur van de identificatie van de machine veel beter dan andere toepassingen. Zeker in vuile of vochtige omgevingen zijn gegraveerde typeplaatjes onmisbaar.

Reclameborden

Niet alle reclame gebeurt digitaal. Gevel- en/of andere buitenreclame is belangrijk voor de vindbaarheid van je bedrijf. Graveren is de ideale methode voor het aanbrengen van tekst en afbeeldingen. Een reclamebord met stickers is gevoeliger voor weersinvloeden dan gravures. Daarnaast geeft een RVS paneel met een lasergravure een bepaalde luxe aanblik.

Bedieningspanelen

Bedieningspanelen worden steeds meer gevormd met touchscreens. Maar er zullen altijd knoppen blijven waarvan je de functie wilt aangeven. Graveren is dé methode om de functie per knop weer te geven. Zeker in vieze omgevingen kun je de bedieningspanelen nog goed schoonmaken. De gravure zorgt ervoor dat de tekst of afbeelding goed zichtbaar blijft.

Graveren is een ideale methode om producten te identificeren. Maar er zijn meer zakelijke toepassingen. Het is een professionele maar ook industriële oplossing. In veel gevallen een goede vervanger van stickers of andere plakmethoden.

Related posts

Het belang van kabelboom assemblage

Danny Bijl

Waar moet jouw nieuwe zakelijke telefoon aan voldoen?

Dion

100 Gbit/s zakelijk glasvezel bij DataWeb

Danny Bijl

Leave a Comment