Image default
Commercieel

Zakendoen in Engeland: drie tips!

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk betekent zakendoen in een land met een sterk en ontwikkeld zakenleven en een rijke cultuur en historie. Het land aan de andere kant van de Noordzee biedt volop mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers, niet in de laatste plaats vanwege de taal – Nederlanders spreken nou eenmaal goed Engels. En de handelsrelatie tussen Engeland en ons land lijkt alleen maar intensiever te worden.

Toch kunnen er op communicatievlak flinke misstappen worden begaan, ondanks dat u vanzelfsprekend prima wordt verstaan. In samenwerking met vertaalbureau Concorde staan in dit artikel drie interessante tips om u voor te bereiden op de zakelijke oversteek!

Tip 1 – Zakelijk en privé

Waar de landen rondom de Middellandse zee gekenmerkt worden door het feit dat zakelijk en privé vaak door elkaar lopen, geven de Britten de voorkeur aan een strikte scheiding. De zakelijke relatie is primair enkel zakelijk. Er hoeft in de regel minder tijd te worden gestoken in het opbouwen van een persoonlijke relatie. Wel zijn vanzelfsprekend ‘persoonlijke’ eigenschappen zoals betrouwbaarheid en integriteit ook voor de zakelijke relatie zéér belangrijk.

Bent u toch uitgenodigd voor een etentje thuis bij uw Britse relatie? Een relatiegeschenk is dan gepast, maar overdrijf dit niet. Een fles wijn is goed. Een te duur geschenk geschenk kan verkeerd worden opgevat (gevoel van omkoping), evenals een te goedkoop relatiegeschenk (belediging).

Tip 2 – Ben neutraal

Zeker in de beginfase van het zakelijke contact is het wijs om het neutraal te zijn in het gesprek. Praat letterlijk over koetjes en kalfjes, zoals het weer of over een netgespeelde voetbalwedstrijd. Vermijd subjectieve onderwerpen en onthoud je van een felle stellingname. Dat laatste is een valkuil voor de vaak uitgesproken ondernemer (én Nederlander): Britten zijn aanzienlijk minder direct en zullen een uitgesproken mening als ‘rude’ kunnen ervaren.

Tip 3: Zet het altijd op papier

Als u afspraken gaat maken met uw handelspartner, zet het dan altijd op papier. Bij voorkeur in een contract, of voor wat kleinere zaken op de mail. In de Anglosaksiche wereld zijn ze hier zeer aan gewend én aan gehecht. Kijk niet raar op wanneer u dus een juridisch contract ontvangt of wanneer uw contract voorzien wordt van juridische repliek. Hieruit spreekt niet per se wantrouwen; dit is veelal gewoon the way of doing business en hun voorkeur voor correctness ten aanzien van afspraken en procedures.

Related posts

Samenwerken met je concurrent, de voor- en nadelen

Mathijs

7 manieren om te werken aan een betere binding met jouw zakelijke partners

Danny

Nieuwe klanten werven? 15 praktische tips

Mathijs

Leave a Comment