Image default
Ondernemen Tips

Zakendoen in of met Duitsland: houd rekening met deze zaken

Naast ons land ligt de grootste markt van Europa: Duitsland. Voor veel Nederlandse ondernemers is het interessant om ook daar actief zaken te doen. Dankzij de afspraken binnen de Europese Unie kan dat vrij gemakkelijk. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We bespreken ze hier.

Goederen exporteren

Wil je goederen exporteren naar Duitsland, dan moet je natuurlijk het transport naar Duitsland regelen. Over grenzen hoef je je geen zorgen te maken, want de EU is een interne markt met vrij verkeer van goederen. Daarom hoef je geen uitvoeraangifte te doen en hoeft je klant geen invoerrechten te betalen. Wel draagt jouw Duitse klant de btw af, mits beide partijen tenminste een geldig btw-identificatienummer hebben. Heeft jouw Duitse klant geen geldig btw-id, dan factureer je met Nederlandse btw. Gaat het om accijnsgoederen, dan draagt jouw Duitse klant die accijns of. De btw-regels bij accijnsgoederen wijken af. Informeer hiernaar bij de Duitse douane.

Dienstverlening

Wil jij diensten verlenen in Duitsland? Dat mag in principe gewoon, ook zonder lokale vestiging. Maar dat geldt wel alleen voor vrije beroepen waarvoor je geen diploma nodig hebt, zoals fotograaf, tekstschrijver of adviseur. Duitsland kent echter veel beschermde beroepen waarvoor je wél een diploma nodig hebt. Zonder dat diploma mag je je bijvoorbeeld geen bakker, kapper of orthopeed noemen. Je hebt een EU-verklaring van de KVK nodig om aan te tonen dat jouw Nederlandse diploma’s en daarmee dus ook je vakbekwaamheid overeenkomen met de verplichtingen die gelden in Duitsland.

Zakendoen in Duitsland

Arbeidswetgeving

Als jij of een van je medewerkers tijdelijk in Duitsland gaat werken, dan kan het zijn dat je dit digitaal moet melden van de afdeling ‘Finanzkontrolle Schwarzarbeit’ van de Duitse douane, die zwartwerk probeert te voorkomen. Op Duits grondgebied geldt bij werkzaamheden de Duitse arbeidswetgeving, die bekend staat als de AEntG. Deze dicteert dat je je aan de Duitse regels voor onder meer minimumlonen en minimum aantal betaalde vakantiedagen houdt, evenals voorwaarden voor gezondheid, veiligheid en hygiëne op het werk. Vooral op bouwlocaties vindt hierop actieve controle plaats. Verder moet je ook aantonen dat jij of je medewerker sociaal verzekerd is in Nederland. Hiervoor moet je bij de Sociale Verzekeringsbank een ‘A1-certificate of coverage’ aanvragen, zodat jet in Duitsland dan geen sociale premies hoeft te betalen.

Het zijn allemaal geen al te ingewikkelde zaken, maar je moet ze wel op orde hebben als je zaken gaat doen in of met Duitsland. Maar dat is een kleine moeite als je kijkt naar de verdienmogelijkheden die er over de grens liggen.

Related posts

5 tips om je motor of scooter op kantoor veilig op slot te zetten

Danny

Sta je onder druk? 5 tips om hier mee om te gaan

Mathijs

Waarom je als ondernemer een professionele bedrijfspresentatie moet laten maken

Danny

Leave a Comment