Image default
Beurzen Eigen bedrijf Financieel Geld

Zelf beleggen: zo levert winst rendement op

‘Optimalisatie’ is een lijfspreuk van veel ondernemers. Of het nu gaat om de dienstverlening aan klanten, of de kwaliteit van de producten. Maar ook de winst die je onderneming maakt kun je optimaliseren. Natuurlijk is het goed om winst weer in je onderneming te steken, zo kun deze verder groeien en verbeteren. Maar wat als je winst niet direct nodig hebt? Moet je het dan maar op een rekening laten staan, dat momenteel weinig tot geen rente oplevert? Kans op een beter rendement heb je door het te beleggen.

Manieren om de winst van je onderneming beleggen

Wil je geld beleggen, dan heb je diverse opties. Veel mensen die er geen verstand van hebben en ook geen tijd op zin hebben om zich er in te verdiepen, beleggen in een indextracker of aandelenfonds. Hierbij wordt het geld verdeeld belegd in meerdere bedrijven. Hoewel dit interessant kan zijn omdat je al druk bent met je eigen onderneming, is het voor veel ondernemers mogelijk te passief. Wil je jezelf verdiepen in de aandelenmarkt, en echt gaan voor het hoogste rendement? Of wil je specifieke andere bedrijven, bijvoorbeeld in je eigen sector, steunen omdat je gelooft in hun toekomst? Dan kun je ook zelf beleggen hierin.

Verschillende soorten rendement op aandelen

Naast het gericht willen investeren in een specifiek bedrijf, is het ook belangrijk om te kijken op welke manier je aandelen rendement opleveren. Sommige aandelen leveren alleen maar winst op wanneer ze bij de verkoop meer waard zijn dan toen je ze kocht. Groeiaandelen zijn volledig afhankelijk van koersstijgingen. Je kunt echter ook zelf beleggen in zogenaamde dividendaandelen. Deze bedrijven herinvesteren niet alle winst weer in het bedrijf, maar willen ook hun investeerder belonen voor het vertrouwen. Als investeerder krijg je daarom regelmatig een deel van de winst uitgekeerd. Dit kan in de vorm van nieuwe aandelen zijn (stockdividend) of in geld (cashdividend). Je kunt er overigens ook voor kiezen om cashdividend vervolgens weer te beleggen, zo optimaliseer je de winst helemaal.

Verschillende soorten rendement op aandelen
Bron: https://unsplash.com/

Kies voor een beleggingsvorm die bij je past

Wil je je winst laten renderen, dan is het belangrijk niet alleen maar te kijken naar het verwachte rendement. Het is vooral belangrijk om een beleggingsvorm te kiezen die bij je situatie past. Wil je liever niet al teveel tijd kwijt zijn aan beleggen, dan kun je kiezen voor beleggen in een fonds. Wil je wel een zo hoog mogelijk rendement, maar kun en wil je ook risico lopen op verlies van (een gedeelte van) je inleg? Dan kies je voor groeiaandelen. Dividendaandelen hebben tot slot als belangrijkst pluspunten dat ze regelmatig winst uitkeren, en bekend staan als relatief weinig volatiel.

Related posts

Airco op kantoor

Danny

5 dingen waar je op moet letten bij een vinden van boekhouder

Danny Bijl

Vier redenen waarom je na het ontslag toch gewoon jouw eigen bedrijf start

Danny

Leave a Comment