Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Tips

Zelf boekhouden: verstandig of niet?

Als kleine ondernemer probeer je je uitgaven zo laag mogelijk te houden. Dat houdt ook in dat je jezelf bepaalde luxes ontzegt. Een luxe die best veel ondernemers zichzelf ontzeggen, zijn de diensten van een boekhouder. Zij kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Is zelf boekhouden een verstandige keuze? Dat hangt een beetje af van de situatie. Hoe dat precies zit? Dat bespreken we hieronder.

Zelf boekhouden

Zelf je eigen boekhouding doen vergt een ijzeren discipline. Want hoe langer je zaken laat opstapelen voor ze op een goede manier te administreren, hoe onoverzichtelijker het wordt en hoe meer tijd het je gaat kosten om alles weer naar behoren bijgewerkt te krijgen. Daarnaast heb je de uitdaging van het correct invullen van je belastingaangiftes: viermaal per jaar je aangifte omzetbelasting en eenmaal per jaar je aangifte inkomstenbelasting. Vooral die laatste aangifte is verre van eenvoudig voor een leek. Om je boekhouding in goede banen te leiden, is er software die het zelf boekhouden ondersteunt. Sommige hiervan hebben ook een koppeling met je belastingaangifte, waardoor je het jezelf een stuk makkelijker kunt maken dan wanneer je alles bijhoudt in een Excel-bestand. In veel gevallen betaal je een maandelijks bedrag om die boekhoudsoftware te kunnen gebruiken.

Een boekhouder inhuren

Zelf boekhouden

Niet iedereen is echter goed genoeg met cijfers om het zelf boekhouden naar behoren te kunnen doen. Veel ondernemers kennen zelf de ins en outs van belastingaangiftes niet voldoende om deze op een zo gunstig mogelijke manier in te vullen. Voor deze mensen en voor zij die simpelweg geen tijd hebben om zelf administratieve taken te moeten uitvoeren, komen de diensten van een boekhouder zeer van pas. Dat kost uiteraard geld, maar in het geval van een kleine onderneming valt dit doorgaans wel mee. Daarmee word je wel een flinke zorg uit handen genomen én je hebt een expert die zich kan buigen over jouw belastingaangiftes.

Creatief boekhouden

Eén ding wat we je in ieder geval kunnen afraden als je besluit om zelf je administratie bij te houden en je belastingtechnische verplichting te voldoen, is het fenomeen ‘creatief boekhouden’. Natuurlijk kun je van alles uithalen om je boekhouding meer in je eigen voordeel te laten uitkomen, en veel mensen komen daar vast ook wel mee weg. Maar het risico van een audit is altijd aanwezig, en als je dan niet hard kunt maken wat je op papier hebt staan, riskeer je een serieuze boete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf wegens belastingfraude. Volg gewoon de regels, spring verstandig om met je inkomsten en uitgaven en als je door de bomen het bos niet meer kunt zien, weet je dat je een echte boekhouder nodig hebt.

Mogelijk onder de juiste omstandigheden

Kortom, zelf boekhouden is heel goed mogelijk als je er de tijd voor hebt, goed met cijfers kunt omgaan en er bij voorkeur de juiste software bij hebt. Zo niet, dan moet je daar óf wat aan gaan doen, óf je moet je neerleggen bij het feit dat je een boekhouder nodig hebt.

Related posts

Weer beginnen na je vakantie? Zo pak je dat aan!

Dion

ZZP’ers doen niet aan pensioenopbouw

Danny

Startende ondernemer, wees trots op uw facturen!

Danny

Leave a Comment