Image default
Eigen bedrijf Financieel Ondernemen Tips

Zelf je boekhouding doen als ondernemer

Er zijn weinig ondernemers die het bijhouden van de boekhouding van hun onderneming als het leukste onderdeel van hun werk beschouwen. Het liefst besteed je het natuurlijk uit aan iemand die er meer verstand van heeft, maar dat kost geld en niet iedere kleine ondernemer heeft daar budget voor. Dus dan moet het maar zelf. Hoe kun je dat aanpakken zonder helemaal gestoord te worden?

Discipline is noodzakelijk

Als je het bijhouden van jouw financiële administratie laagdrempelig wilt houden, is een ijzeren discipline van belang. Spaar niet alles op om eens in de drie maanden als je je aangifte omzetbelasting moet indienen een heleboel te moeten bijwerken. Leg jezelf de discipline op dat je iedere week of iedere twee weken een vast moment pakt om je financiële administratie up to date te houden. Zo verdeel je het vervelende werk over kleine porties en daar wordt het een stuk doenlijker van.

Weinig transacties

Heb je weinig verschillende klanten, weinig facturen en weinig uitgaven? Dan kan je boekhouding eigenlijk vrij eenvoudig zijn en kun je best volstaan met het bijhouden in Microsoft Excel. Leer het programma wel een beetje kennen, zodat je handige trucjes als sommen automatisch kunt doen. Dan kun je je niet mistellen en het bespaart je tijd. Wanneer je toch met meer transacties te maken krijgt, is het verstandig om te zoeken naar andere software. Meer daarover in de volgende alinea.

Zelf boekhouding doen als ondernemer

De juiste software

Als je het bijhouden van de financiële zaken van je bedrijf handiger en overzichtelijker wilt maken zonder daar zelf ingenieuze vindingen voor te moeten bedenken, kan investeren in de juiste software voor boekhouding een uitkomst bieden. Dan kan er van alles automatisch voor je berekend en uitgebeeld in grafieken en diagrammen worden zonder dat je ingewikkelde codes hoeft in te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is Rompslomp online boekhouding software. De naam suggereert al dat men begrepen heeft hoe veel ondernemers denken over het bijhouden van hun financiële administratie. Met dit programma wordt automatisch je winst- en verliesrekening en balans opgesteld en krijg je direct inzicht in de financiën van je bedrijf. Omdat je het online doet, blijft jouw administratie bewaard wanneer jouw eigen computer crasht én kun je overal en te allen tijde je administratie bijwerken. Dat is een prettige bijkomstigheid.

Aangifte inkomstenbelasting

Als je dacht dat het bijhouden van je financiële administratie ingewikkeld was, dan heb je de aangifte inkomstenbelasting nog niet meegemaakt. Voor een leek is dat echt hogere wiskunde. Je moet erg uitkijken dat je jezelf niet benadeelt en geld misloopt, maar je moet ook zeker geen fouten maken die als fraude aangemerkt kunnen worden. Dat laatste is sneller gebeurd dan je denkt als je eigenlijk niet zo goed weet wat je doet. Daarom raden we met klem aan om bij de aangifte inkomstenbelasting hulp te vragen van iemand die er wél verstand van heeft als je dat zelf niet hebt.

Uiteindelijk moet je maar zo denken: het is een vervelende taak, die boekhouding, maar het biedt jou wel de mogelijkheid om te genieten van alle inkomsten die je gegenereerd hebt. Ook geeft het je inzicht in hoe het gaat met je bedrijf. Je moet er even wat voor doen, maar je hebt er ook wat aan dus.

Related posts

Maak het kantoor klaar voor de zomer

Danny

Bedrijfsauto aanschaffen: 5 tips

Danny

Je omzet verhogen met buitenreclame

Danny

Leave a Comment