Image default
Branches Industrie Logistiek Retail Tips

Zo schep je orde in je magazijn

Heeft jouw bedrijf een eigen magazijn? Dan ben je ongetwijfeld bekend met te weinig ruimte en spullen die je niet meer kunt vinden. Orde scheppen in een magazijn lijkt voor veel ondernemers onmogelijk, maar met een aantal kleine aanpassingen ben je al een eind op weg. Orde in een magazijn zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar ook voor meer veiligheid en je bespaart tijd. Je leest er meer over in dit artikel.

Inventariseer wat er in het magazijn staat

Een eerste stap om meer ruimte te scheppen is om te inventariseren wat er allemaal in het magazijn staat. Rangschik de goederen op volgorde van belangrijkheid. Vraag jezelf bij de minst belangrijke goederen af of het nog wel gebruikt wordt. Heb je een winkel of webshop, dan zal je ongetwijfeld producten tegenkomen die al lang niet meer verkocht worden. Deze kunnen natuurlijk weg.

Orden en geef alles een plek

Nu er alleen nog goederen in het magazijn staan die echt gebruikt worden  kun je naar de volgende stap. Orden de goederen en geef alles een vaste plek op stellingkasten. Plaats de spullen die je het meest gebruikt op de meest toegankelijke plek. De spullen die wat je wat minder vaak gebruikt kunnen wat verder weg gelegd worden. Er zijn veel verschillende soorten stellingkasten. Hou bij de keuze van de juiste stelling rekening met je eigen behoeften. Heb je veel producten en een klein magazijn, dan  kun je eenvoudig extra ruimte creëren met een hoge magazijnstelling. Mogelijk is het handig dat je via verschillende kanten bij goederen kunt, of wil je de magazijnstelling tevens gebruiken als werkplek.

Stel een logische route op

Naast dat alle goederen opgeborgen zijn in handige magazijnstellingen, is een logische route ook onmisbaar bij een geordend magazijn. Zeker wanneer je grote producten en/of spullen hebt die vaak vervoerd moeten worden, is efficiënt intern transport uitermate belangrijk. Zorg dat de paden breed genoeg zijn en maak gebruik van speciale krui- of plateauwagens. Zo hoef je niet met grote producten te sjouwen, maar manoeuvreer je eenvoudig tussen de stellingen door zonder dat er iets geraakt wordt. Lees ook dit artikel over onmisbare hulpmiddelen in het magazijn.

Ga aan de slag

Natuurlijk zijn er nog meer manieren die helpen bij het ordenen van je magazijn. Werk met kleuren of nummer je producten. En heb je weleens van het 5S-model gehoord? Er zijn dus voldoende manieren om snel je magazijn te ordenen. Geen excuses meer, maar begin met ordenen!

Related posts

Welkom in de wereld van geurmarketing

Danny

De bureaustoel ontleed

Danny

Wat je moet weten over het verdwijnen van de VAR-verklaring

Danny

2 Reacties

Nico - Berendsen 26 juni 2017 at 08:39

De grootste uitdaging vind ik dat je met meerdere mensen hetzelfde magazijn gebruikt. Ieder doet dat op z’n eigen manier waardoor het toch snel weer onoverzichtelijk wordt. Heb je daar nog tips voor?

Reply
mm
Mathijs 29 juni 2017 at 17:31

Onoverzichtelijkheid uit zich meestal in irritaties. Leg de situaties waaraan jij je irriteert vast en bespreek dat op een rustig moment met je collega’s. Geef daarbij aan dat je met elkaar een oplossing wil zoeken. Denk aan vaste bakjes voor kleine onderdelen, postbakken voor bonnen, ophangbeugels voor gereedschappen enz. Het uitgangspunt is dat je samen een oplossing vind die voor iedereen werkbaar is. Wil je specifiek en vrijblijvend advies? Stuur me dan een email: info@sparringpartnerstout.nl

Reply

Leave a Comment