Image default
Eigen bedrijf Financieel

Zo sluit je de beste factoring deal!

Niets is vervelender dan als ondernemer te moeten wachten tot openstaande rekeningen betaald worden. Afhankelijk zijn van je debiteuren is niet alleen vervelend omdat je ze constant moet herinneren aan de betaling, maar vooral omdat je over minder liquide beschikt. Factoring neemt dit probleem voor je weg. Een factoringmaatschappij betaalt je openstaande rekening direct uit, zodat jij niet hoeft te wachten op je debiteuren. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe zorg je ervoor dat je een goede deal sluit met een factoringmaatschappij? Met onderstaande tips helpen wij je op weg. 

1. Vraag verschillende offertes aan

Je wilt natuurlijk dat jouw factoring-aanvraag geaccepteerd wordt. Om die kans te vergroten, is het slim op je aanvraag bij meerdere partijen in te dienen. Bovendien kom je er zo achter welke factoringmaatschappij het beste aansluit bij jouw wensen en jouw bedrijf. Je kunt zelf op zoek gaan naar potentiële factoringpartijen, maar dit is best ingewikkeld en het kost veel tijd. Er zijn daarom organisaties zoals Factoring Vergelijken, die voor jou verschillende factoringmaatschappijen vergelijken en standaard 2 tot 3 offertes aanvragen bij partijen die het beste bij jouw bedrijf zouden passen. 

2. Wees goed voorbereid 

Factoring

Als je in gesprek gaat met een factoringmaatschappij voor zzp factoring of voor factoring voor jouw MKB of grootbedrijf, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. De factoringmaatschappij zal een hoop financiële documenten willen inzien en deze moet je compleet en correct kunnen voorleggen. Het is goed om van tevoren in ieder geval de volgende documenten in orde te hebben: een openstaande debiteuren- en crediteurenlijst, de financiële cijfers van de afgelopen twee boekjaren, de tussentijdse cijfers van het huidige jaar, een liquiditeitsprognose, de ordertrail en een organogram van je bedrijf. En natuurlijk is het goed om ervoor te zorgen dat al je facturen in orde zijn. 

Aan de hand van alle documenten geeft de factormaatschappij jou of je bedrijf een zogenaamde facturabiliteitsscore. Hoe hoger deze score is, hoe beter de voorwaarden voor factoring voor jou kunnen zijn. 

3. Let op verpandingsverboden

Sommige bedrijven nemen een verpandingsverbod op in een clausule van een contract. Dit betekent dat het verboden is de facturen uit te laten betalen door een bank of factoringmaatschappij. Als ondernemer lees je soms over deze voorwaarden heen en dat is natuurlijk heel vervelend als je graag in zee wilt gaan met een factoringmaatschappij. Let hier dus op wanneer je een samenwerking aangaat met een bedrijf en probeer het eventuele verpandingsverbod uit de clausule te krijgen. 

We wensen je veel succes met het zoeken van een geschikte factoringmaatschappij. Mocht het niet lukken, dan helpen de experts van Factoring Vergelijken je graag verder! 

Related posts

De rechten van een OR

Danny

Vermogensbelasting op de schop in 2017

Danny

Werk aan je corporate identity met offline en online marketing

Danny

Leave a Comment