Image default
Personeel

Zo word je de leukste collega

Ben jij de leukste collega van het team? Werk je samen met collega’s? Ben jij onderdeel van een dynamisch team? Sta dan eens stil bij de rol die jij als collega vervult. Hoe ben jij als collega voor anderen en welke waarde voeg jij toe? Ben jij de collega die altijd een luisterend oor heeft of juist de kletskous? Neem jij snel de leidersrol op je of ben je een echte doener en werk jij vooral graag in het bedrijf? Je kunt ‘in’ en ‘aan’ het bedrijf werken, met ‘in’ doelen we vooral op de uitvoerende werkzaamheden. ‘Aan het bedrijf’ werken is gericht op de strategie, de zichtbaarheid (door marketingactiviteiten bijvoorbeeld) en kansen hoe het bedrijf kan groeien. Welke rol je ook invulling geeft, je ziet collega’s vaak meer dan eigen vrienden en familie. Je brengt veel tijd met elkaar door, daarom is het ook prettig om bewust bezig te zijn met hoe je elkaar kunt versterken. Hoe zorg je voor een goede sfeer in het team? En hoe word je een nog leukere collega dan je nu al bent? Word de leukste collega in 3 stappen!

De leukste collega zijn, begint bij ‘zijn’

Hoe je een leukere collega kunt zijn voor anderen, begint bij er letterlijk zijn. Op die manier ben je er voor het bedrijf, maar ook voor het team. Je helpt elkaar en door een open houding aan te nemen, sta je open voor tips, groei en ontwikkeling met elkaar. Ook ondersteun je anderen waar mogelijk en je luistert met oprechte interesse. Juist deze betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd. Wanneer er hectische werkactiviteiten plaatsvinden, dan weten collega’s wat zij aan jou hebben. Dit vertrouwen bouw je langzaam op, maar maakt je tot een geliefde collega.

Moeite doen voor elkaar

Om een leuke collega te zijn voor anderen, moet je moeite doen. Het komt je niet aanwaaien, het is investeren in de vorm van tijd, energie en aandacht. Neem bijvoorbeeld een kopje koffie voor anderen mee, wanneer je zelf ook van plan was om koffie te halen. Of stel eens voor om met elkaar te gaan lunchen. Luister naar de verhalen die andere collega’s te vertellen hebben en stel gerichte vragen, waardoor het de ander opvalt dat je echt luistert. Probeer de feiten die worden verteld, ook te onthouden zodat je er op een ander moment nog even op in kunt gaan.

Reflectie brengt je verder

Door een open houding aan te nemen, ben je toegankelijker voor anderen. Je staat letterlijk open om tips en feedback te ontvangen. Reflecteren biedt perspectief; je kunt aan de slag met tips om te groeien. Leer jezelf nog beter kennen! Je vergroot niet alleen jouw zelfkennis, maar bent ook bewust bezig om een nog beter persoon te worden dan je al was. Voor jezelf én anderen. Vraag bijvoorbeeld hoe collega’s je zien, wat volgens hen jouw sterke en verbeterpunten zijn. Op die manier ontdek je nog beter waar je aan kunt werken om de leukste collega te worden.

Related posts

Wat voor type ondernemer ben jij?

Danny

Wat je als ondernemer moet weten over kerstpakketten

Danny

Blijven groeien en ontwikkelen als werknemer

Dagmar

Leave a Comment