Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

Zzp’er meest tevreden over werk

Nederland kent inmiddels meer dan 1,4 miljoen zelfstandige ondernemers. Daarvan heeft bijna 75% geen personeel. Kortom er zijn meer dan een miljoen Nederlandse zzp’ers. In het nieuws hebben we recent gelezen dat juist deze mensen het meest tevreden zijn over werk. Met dit artikel geven we meer inzicht om tevreden over je werk te zijn.

Waarom zzp’ers tevreden zijn

Als zelfstandige ondernemer zonder personeel ben je de enige die met jouw onderneming bezig is. Het onderhanden werk en alle randzaken, gaan via jouw bureau. Dit zorgt ervoor dat je overal controle over kunt hebben. De kwaliteit van je werk bepaal jezelf. Daarnaast heb je naast de inhoud van je werk, minder tijd nodig voor randzaken. Een ondernemer met personeel heeft namelijk een behoorlijk administratieve last extra. Zaken als werkverdeling, personeelszaken e.d. heb je als zzp’er niet. Dit zorgt voor minder druk en stress. En juist die zaken zorgen voor meer onvrede in je werk.

Tevreden over werk zijn

Tevreden over werk zijn, houdt meer in dan weinig (extra) randzaken. Je moet ten eerste plezier hebben in wat je doet. De meeste zzp’ers beginnen met het werk wat ze goed kunnen en/of wat ze eerder al voor een baas deden. Als je dit als ondernemer ook gaat doen is het logisch dat je dit leuk werk vindt. Omdat je zelfstandig bent is de kans groot dat je minimaal vijf dagen in de week datgene doet wat je leuk vindt. Daarnaast gaat je inkomen per uur in de meeste gevallen omhoog. Veel zzp’ers werken daarnaast ook nog eens meer uren. Al met al zul je maandelijks meer overhouden dan wanneer je voor een baas werkt. Dit maakt een mens ook eerder tevreden.

Balans tussen werk en privé

Verantwoordelijk en uitvoerend zijn voor alle taken van een onderneming heeft ook nadelen. Je bent bijvoorbeeld kwetsbaarder in geval van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is het vaak moeilijk om je werktijden te reguleren. Je kunt het werk niet onder het personeel verdelen, in de meeste gevallen ben je zelf de uitvoerende. Dit gaat bij veel ondernemers ten koste van de balans tussen werk en privé. Als de avonden niet besteed worden aan administratie wordt er vaak een klus afgemaakt. Wil je tevreden over werk blijven dan is het goed om daar balans in te gaan vinden. Plan tijd voor jezelf en gezin in. Gebruik een paar avonden en het weekend om te ontspannen. Neem als ondernemer af en toe vakantie, want grote spanning heeft veel ontspanning nodig.

Tips voor tevredenheid

Ter afsluiting nog tien tips om tevreden te blijven over je werk:

  1. Doe wat je leuk vindt, dit maakt je succesvoller;
  2. Vier je successen, sta even stil bij een goed resultaat;
  3. Neem af en toe tijd voor jezelf en je familie/vrienden;
  4. Veel spanning gehad? Ga dan ook voldoende ontspannen;
  5. Focus je niet alleen op winst, leuk werk doen is net zo belangrijk;
  6. Leer van je fouten, i.p.v. je blind te staren op wat er mis ging;
  7. Bewaak de balans tussen werk en privé tijd;
  8. Wees blij met wat je hebt, niet wat je had kunnen hebben;
  9. Leer altijd verder, in de praktijk of met een studie;
  10. Neem af en toe pauze en brainstorm over de toekomst van je onderneming.

 

Door minder randzaken zijn zelfstandige ondernemers zonder personeel het meest tevreden over werk. De relatief hogere inkomsten geven daar een extra zetje aan. Wel is het ontzettend belangrijk om de juiste balans tussen werk en privé te bewaken.

Related posts

Hoe kies je het juiste pinapparaat voor jouw bedrijf?

Danny Bijl

3 redenen om op tijd over je kerstpakketten te gaan nadenken

Danny Bijl

Coffee@Home – Ronny Aarts over koffie leasen

Mathijs

Leave a Comment