Image default
Branches Eigen bedrijf Ondernemen Strategie Tips

ZZP’er: plan tijd in voor randzaken

Als ondernemer heb je naast je uitvoerende werkzaamheden ook nog de taak om allerlei randzaken of bijzaken bij te houden zoals administratie. De administratie in de vorm van factureren, btw-administratie e.d. zal altijd nodig zijn maar er zijn nog veel meer zaken die je aandacht nodig hebben. Uiteraard is dit per branche verschillend maar de problematiek is bij vrijwel iedere kleine onderneming gelijk. Welke zaken zijn belangrijk voor jou als ondernemer? Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je toekomt aan deze zaken?

Wat is nog meer belangrijk naast je werk

Als ondernemer zijn er naast de dagelijkse werkzaamheden nog meer dingen belangrijk. De laatste jaren zijn er veel kleine ondernemingen gevormd. Door deze toename is de wet- en regelgeving ook aangepast. Denk maar aan de vervallen VAR-verklaring voor ZZP`ers die is vervangen voor een modelovereenkomst.
Eerst even een opsomming van wat er naast je `gewone` werk nog meer belangrijk kan zijn:

 • Administratie, dit spreekt voor zich;
 • Onderhouden van je klantrelaties;
 • Zoeken naar nieuwe klanten, indien nodig;
 • Beurzen en andere werkgerelateerde evenementen;
 • Evt. wijzigingen in voor jou relevante wet- en regelgeving;
 • Ontwikkelingen in de markt/branche waarin je werkzaam bent;
 • Onderhouden van gereedschappen en/of systemen;
 • Evt. cursussen om je verder te specialiseren of je kennis up-to-date te houden;
 • Tijd vrij plannen om eens na te denken over je zakelijke doelen en de ontwikkeling van je bedrijf.

Uiteraard kunnen er nog meer van dit soort zaken relevant zijn voor je. Het gaat erom dat je je beseft dat deze zaken ook een rol spelen in het succes van je bedrijf. Het is goed om je klanten en leveranciers eens te ontmoeten buitenom de dagelijkse werkzaamheden. Ook het bijhouden van de ontwikkelingen in de voor jou relevante markt/branche, kan voor jou gunstige gevolgen hebben.
Het belang van onderhoud is een onderwerp voor een ander blog. Maar het is belangrijk dat je de middelen die nodig zijn voor het uitoefenen van je werk, in goede conditie houdt.
Het verdiepen in de mogelijke studies of cursussen, kunnen er voor zorg dragen dat jij met je bedrijf voorop kan lopen in de markt. Kom je erachter dat de concurrentie ook al zover dan is toch goed om jezelf te verdiepen in de nieuwste kennis en/of technologieën. Wellicht kunnen die je nog verder brengen dan de concurrentie.

Tips om randzaken in te plannen

Het is belangrijk dat je op zijn minst iedere maand een keer bezig bent met de genoemde bijzaken. Het is zelfs aan te raden om dit minimaal één keer per week te doen. Enkele tips om tijd te plannen tijdens je dagelijkse routine:

 • Maak een uurtje per week vrij in je routine om na te denken of er relevante bijzaken voor jou zijn. Maak een harde afspraak met jezelf en omgeving en houd jezelf ook aan deze planning;
 • Informeer bij collega`s, klanten, leveranciers naar de ontwikkelingen in jouw markt. Dit kan tussen je werk door en het zorgt ervoor dat je op tijd kan inspelen op de veranderingen;
 • Meldt je aan voor een nieuwsbrief van de brancheorganisatie die zich bezighoudt met jouw werkgebied. Dit levert je een schat aan informatie op rond vrijwel alle genoemde randzaken zoals cursussen, bijeenkomsten van collega`s, beurzen enzovoorts;
 • Heb je een keer een dag geen belangrijke werkzaamheden, probeer dan eens enkele vaste opdrachtgevers te bezoeken om de relatie te onderhouden;
 • Meld je aan op LinkedIn en houdt contact met je netwerk. Dit kost je een paar minuten per dag maar je kunt relevante informatie uit je branche in je nieuwsoverzicht lezen.

Voor iedere ondernemer zal er een andere invulling zijn op de bovengenoemde bijzaken en tips. De boodschap is echter voor iedere ondernemer hetzelfde. Wees jezelf bewust van de voordelen die je kunt halen door jezelf te verdiepen in deze randzaken.

Related posts

Capaciteitsplanning als navigatie-instrument?

Danny Bijl

De optimale voorbereiding op een Leeuwendaal assessment

Danny Bijl

Financieel advies voor ondernemers: wat mag je verwachten?

Danny Bijl

Leave a Comment