De boekhouding is voor veel ZZP-, eenmanszaak- en MKB-ondernemers iets waar ze liever niet teveel aandacht en tijd aan besteden. ZZP’ers zijn zelf belast met alle facetten rond het ondernemen en hebben vaak geen groot bedrag te besteden, en het is dus ook niet gek dat juist zij vaak op zoek zijn naar een goedkope boekhouder. Voor ondernemers met een eenmanszaak of in het MKB hebben is het bijhouden van hun boekhouding vaak niet meer zelf te doen omdat deze te complex of omvangrijk is geworden. Ben jij als ZZP’er of ondernemer in het MKB op zoek naar hulp bij je boekhouding? Een boekhouder biedt ZZP-, eenmanszaak- en MKB-ondernemers deskundige hulp bij de boekhouding, voor een bedrag dat vaak snel terugverdiend is.
Waarom als ZZP-, eenmanszaak- of MKB-ondernemer de boekhouding uitbesteden?
Of je nu als ZZP’er werkt of een eenmanszaak of MKB-onderneming hebt, het bijhouden van een boekhouding is verplicht. De Belastingdienst wil namelijk precies je inkomsten en uitgaven weten. Daarnaast biedt het jezelf ook natuurlijk ook inzicht in de financiën. Ondernemers houden zich alleen wel het liefst zoveel mogelijk bezig met producten of diensten die ze aanbieden, en niet met de boekhouding. Veel ZZP’ers of ondernemers met een eenmanszaak of MKB-onderneming kiezen er daarom voor hun boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Voor ondernemers met een eenmanszaak of ZZP’ers is hulp bij de boekhouding niet verplicht, maar wel handig. Gaat het bij een MKB-onderneming om een bv? Dan is controle van de jaarrekening door een accountant wel verplicht, voordat deze bij de KvK gedeponeerd wordt.
Hulp inschakelen voor de boekhouding van een ZZP-, eenmanszaak- of MKB-onderneming heeft diverse voordelen. Ten eerste hoef je als ondernemer zelf minder tijd te steken in het bijhouden van de boekhouding, en op de hoogte te blijven van de fiscale regels. Daarnaast kan een boekhouder je ook een hoop geld besparen of opleveren. Zij zijn immers wel op de hoogte van de (wijzigingen in) de fiscale wet- en regelgeving, en weten bijvoorbeeld alles over de mogelijkheden rond aftrekbare kosten. Tot slot voorkomt een boekhouder ook dat er fouten bij de aangiftes worden gedaan, waardoor je niet te maken kunt krijgen met door de Belastingdienst opgelegde boetes.
Op zoek naar een goedkope boekhouder als ZZP’er?
De kosten voor een boekhouder variëren erg. ZZP’ers kunnen al vanaf enkele tientjes per maand een goedkope boekhouder inschakelen. Hierbij worden dan alleen de basiswerkzaamheden verricht door een boekhouder, zoals maandelijks het controleren en inboeken van een klein aantal facturen, het doen van btw-aangifte een keer per kwartaal en het opstellen van een balans en winst- en verliesrekening die nodig zijn voor de aangifte inkomstenbelasting. Naarmate je meer werk uitbesteedt aan een boekhouder en je boekhouding complexer en omvangrijker wordt, zullen de kosten ervoor ook hoger uitvallen.
Bij ZZP’ers die een goedkope boekhouder willen is er steeds vaker sprake van een online boekhouder. Je werkt hiermee samen met behulp van een gedeeld online boekhoudprogramma zoals bijvoorbeeld Silvasoft en voert ook zelf taken uit zoals het scannen van bonnen en facturen. Veel online boekhoudpakketten zijn overigens tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk, en je hoeft er weinig fiscale kennis voor te hebben. Met sommige van deze boekhoudprogramma’s zou je zelfs mogelijk geen boekhouder meer nodig hebben, al is een controle op je cijfers wel aan te raden.
Tips voor het zoeken naar hulp bij de boekhouding voor ZZP, eenmanszaak of MKB
- Kies een boekhouder die ervaring heeft met je type onderneming. Het belastingstelsel in Nederland is zeer uitgebreid. Niet gek dus ook dat fiscaal specialisten zich soms toeleggen op een speciaal vakgebied. Werk je als ZZP’er? Zoek dan een boekhouder die alle ins en outs kent van de belastingregels rond deze groep. Aan een boekhouder die voornamelijk de boekhouding van bv’s bijhoudt, heb je in dat geval minder.
- Kies een boekhouder die bekend is met de branche. Afhankelijk van de branche waarin je actief bent kunnen er bepaalde belastingregels van toepassing zijn. Om er zeker van te zijn dat je boekhouder deze door en door kent, is het belangrijk iemand te kiezen met expertise in de branche.
- Spreek duidelijk af welke werkzaamheden je boekhouder uitvoert. Wil je als ZZP’er onverwachte hoge kosten voorkomen, dan is het belangrijk duidelijk goed af te spreken welke hulp bij de boekhouding geleverd zal worden. Het is verraderlijk om als ZZP’er alleen op de kosten te letten bij het zoeken naar een goedkope boekhouder, maar let er vooral ook op welke diensten geleverd worden en waar je zelf nog verantwoordelijk voor bent.
- Kies een boekhouder waarmee je een persoonlijke klik hebt. Bij veel ZZP’ers die hulp bij de boekhouding willen gaat het om een vrij eenvoudige controle van hun financiën. Vaak kan dit geheel online worden afgehandeld. Voor het MKB kan het echter verstandig zijn periodiek af te kunnen spreken voor specialistisch fiscaal advies, bijvoorbeeld omdat je je onderneming wil laten groeien of wil uitbreiden naar het buitenland. Dan is het belangrijk iemand te kiezen waarmee je een goede persoonlijke klik hebt.