Image default
Personeel Tips

10 tips om het ziekteverzuim te verminderen

Ieder bedrijf heeft te maken met ziekteverzuim. Dit brengt veel kosten met zich mee, maar ook veel frustraties/irritaties. Toch zijn we prima in staat om op meerdere manieren dit verzuim terug te dringen. Hieronder vind je 10 tips hoe je zelf kan bijdragen aan het verminderen van het ziekteverzuim binnen je bedrijf.

1. Voldoende beweging

Een goede gezondheid wordt o.a. bereikt door voldoende te bewegen. Zorg dat je voldoende beweging krijgt, naast je dagelijkse beweging tijdens je werk. Als werkgever kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan een sportschoolabonnement van je werknemer(s). Maar ook op de werkvloer kun je je collega`s stimuleren om meer te bewegen.

2. Gezonde voeding

Gezond eten is een veelbesproken onderwerp dus iedereen weet wel ongeveer wat voor voedingspatroon goed voor hem/haar is. Als werkgever kun je hier op inspelen door bijvoorbeeld te zorgen voor vers fruit op de werkvloer. Ook met je collega`s kun je samen bewust bezig zijn met gezonde voeding.

3. Prettige sfeer

Zorg voor een goede sfeer, mensen die het naar hun zin hebben, presteren niet alleen beter maar voelen zich ook gezonder. Ondanks dat niet iedere werkomgeving even geschikt is voor een gezellige sfeer, is het belangrijk om het leuk te houden. Humor is een handige tool daarvoor. Stimuleer dit ook als werkgever en verwacht niet dat je personeel altijd alleen maar op de taak is gefocust. Een opgeruimde geest presteert na een kort intermezzo weer efficiënter dan wanneer men constant geconcentreerd is.

4. Pak pesten aan

Voorkom pesten en zorg met elkaar dat het bespreekbaar is als het toch voorkomt. Het resultaat van pesten is dat de meeste mensen zich niet meer prettig voelen en dat ze eerder thuis zullen blijven als ze zich wat minder voelen.

5. Betrokken management

Iedereen heeft naast zijn werk ook nog een leven. Ook daar komen situaties voor die lichamelijke en/of geestelijke gevolgen hebben. Het is belangrijk dat je leidinggevende zich daarvan bewust is. Als je merkt dat je leidinggevende ook in je privéleven geïnteresseerd is zul je daar prettiger bij voelen dan wanneer er alleen maar productiviteit van je wordt verwacht. Als leidinggevende zul je moeten investeren in je mensen door open te staan voor hetgeen hen bezighoudt.

6. Praat over ziekteverzuim

Praat met je collega`s maar ook met je leidinggevende over ziekteverzuim. Als een collega ogenschijnlijk voor een kleinigheid thuis zit, praat er dan met elkaar over wat er precies is, zonder te oordelen. Als jezelf een keer wat mankeert hoef je je ook niet schuldig te voelen omdat je niet aan het werk bent.

7. Ergonomie

Zorg voor een ergonomische werkplek, als je langdurig in een verkeerde houding werkt zul je hier last van krijgen. Zorg als werkgever voor de juiste (hulp)middelen.

8. Opruimen

Zorg in eerste plaats zelf voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde overzichtelijke werkplek voorkomt dat je opgejaagd voelt door ‘alles wat er nog moet gebeuren.’ Daarnaast is het efficiënter omdat dit veel zoekwerk scheelt.

9. Omgaan met stress

Zorg er met elkaar voor dat de stress niet te hoog wordt, en zeker niet langdurig. Signaleer als werkgever op tijd of het te veel/vaak voorkomt. Verdiep je in deze materie om uitval door stress gerelateerde problemen te voorkomen.

10. Preventie

Informeer bij je verzekeraar naar preventie op het gebied van ziekteverzuim, de meeste verzekeraars hebben slimme preventiediensten. Omdat zij er bij gebaat zijn om het verzuim terug te dringen is dit in de meeste gevallen gratis.

Als je de bovenstaande tips in de praktijk brengt zal dit niet voorkomen dat er af en toe iemand ziek is, maar je kunt met elkaar ervoor zorgen dat je afdeling, bedrijf etc. gezond is. Met een goede sfeer en een goede gezondheid als extra bijkomstigheden.

Related posts

Meer beweging tijdens het werk, 5 praktische tips!

Mathijs

Vijf tips voor de veiligheid binnen je bedrijf (en net erbuiten)

Danny Bijl

Stickers als promotiemateriaal

Sander

Leave a Comment